Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jsem ragbista, kdepak komunista

Český kandidát na evropského komisaře Pavel Telička podstoupil minulou středu na půdě Evropského parlamentu v Bruselu 80minutové „grilování“ – poslanci ho podrobili výslechu. Ptali se na věci, o nichž se musel před několika týdny rozepsat v dotazníku. Podobnou proceduru podstoupili kandidáti na komisaře ze všech deseti přistupujících zemí, Teličkovo slyšení ale doprovázela asi nejdusnější atmosféra. Přesto nakonec sklidil od poslanců potlesk.

Rudé mládí

Jak europoslanci věděli, Češi nejprve na funkci komisaře nominovali Miloše Kužvarta, který nakonec rezignoval, protože jednoduše řečeno svou novou roli psychicky nezvládl. Minutu po dvanácté sehnala Praha Teličku, hlavního českého vyjednavače v přístupových jednáních s Unií. V jeho prospěch hovořil to, že zná EU a ona zná jeho, není členem žádné strany a podle posledního průzkumu ho mají Češi nejradši ze všech tuzemských politiků. Jenže na jeho pověsti leží škraloup. V 80. letech vstoupil do KSČ.

Otázku na toto téma položila Caroline Jacksonová z britské Konzervativní strany. Telička odpověděl frází o hříších mládí a o tom, že člověk má právo dělat chyby, což v zásadě europoslance uspokojilo. Je to škoda, dalo by se dodat. Telička do KSČ vstoupil v roce 1986 a zůstal v ní do roku 1989. Učinil tak zkrátka v období, kdy se socialismus začínal hroutit po celém světě. Jinými slovy, jeho motivem mohl být pouze kariérismus. Tak daleko se ale poslanci nepouštěli a čeští…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].