Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svět kolem

mobrazek_242.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_242.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Hana Marvanová. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Hana Marvanová. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Vyšší bezpečnost

Ministr vnitra Stanislav Gross na sklonku týdne ohlásil, že se v Česku zvýší bezpečnostní opatření. Následuje tak většinu západních zemí, kde se v souvislosti se zvyšujícím se napětím kolem případného útoku na Irák obávají možných teroristických útoků.

Stejně jako ve Velké Británii bude zvýšena ostraha především letiště v Ruzyni, kam armáda vyšle na čtyřicet vojáků z brigády rychlého nasazení a monitorovací zařízení. Dalším možným terčem útoku by mohla být jaderná elektrárna Temelín. „Cizí osoby sem budou mít ztížený přístup,“ řekl novinářům minulý pátek ministr vnitra Gross. Víc hlídané bude i pražské metro či zdroje pitné vody. Zpřísněný režim se zavádí také na hranicích, ale podle ministra by to veřejnost neměla „nijak zvlášť pocítit“.

Ministři vnitra a obrany se také dohodli, že na dva tisíce vojáků bude připraveno v případě nutnosti do šesti hodin začít střežit další klíčová místa, jako jsou například chemické továrny či Pražský hrad.

Navzdory těmto opatřením však ministr Gross zdůraznil, že zemi zatím žádný útok nehrozí. Jde podle něj jen o preventivní opatření. „Nemáme v tuto chvíli konkrétní potvrzenou informaci, která by znamenala velkou míru jistoty, že v České republice někdo připravuje nebo plánuje provedení nějakého teroristického útoku,“ řekl Gross.

Odložený anonym

Tajemného anonyma, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].