Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Scéna

mobrazek_1568.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1568.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Archiv • Autor: Respekt

Solaris v kinech

Od čtvrtka 20. 2. se v českých kinech promítá nový film Solaris amerického režiséra a filantropa Stevena Soderbergha, který je již známý svými oskarovými snímky Traffic a Erin Brockovich. Solaris je v podstatě nové zpracování stejnojmenné vesmírné sci-fi Andreje Tarkovského z počátku 70. let, která byla vytvořena podle románu polského spisovatele Stanislava Lema. Příběh se odehrává na vesmírné stanici kroužící okolo záhadné planety, jež má formu inteligentního oceánu. Jak se později ukáže, tato planeta je obdařena mocí zhmotňovat nejvnitřnější touhy a nevyslovené myšlenky posádky vesmírné lodi. Je nasnadě, že něco takového způsobí na vesmírné lodi chaos. Na rozdíl od Tarkovského filmu je Soderberghova verze o třetinu kratší a zaměřuje se především na traumatický vztah hlavní postavy filmu psychologa Chrise Kelvina a jeho zesnulé ženy Rhey, která se znovu díky planetě Solaris zhmotní na kosmické lodi.

Divadlo

V pražském Divadle na Vinohradech se ve čtvrtek 20. 2. uskuteční premiéra Moličrova Dona Juana v režii Jiřího Menzela. Příběh požitkáře a sobce Juana, který bere vše, na co má chuť, nenechá se ničím omezovat a okázale dává najevo svůj odpor k uznávaným autoritám, přesně vystihuje ducha naší doby.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí v sobotu 22. 2. premiéru inscenace Federica Garcíi Lorcy Dům Bernardy Alby. Hra mimo jiné hledá odpověď na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].