Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nevinní v cele smrti

Guvernér amerického státu Illinois George Ryan vstoupil do dějin. Jako jeden z mála čelných amerických politiků se letos postavil většinovému mínění a odmítl trest smrti. „Je to trest proti slabým, chudým, nevzdělaným a proti etnickým menšinám,“ prohlásil Ryan po pečlivém studiu 156 spisů lidí čekajících v jeho státě na popravu – a všem vzápětí změnil trest na doživotí. Debata mezi zastánci a odpůrci trestu smrti tak dostala nečekaný impulz z předvídaného směru. Zásluhu na Ryanově obrácení má totiž moderní kriminalistická technika testů kyseliny deoxyribonukleové známé pod zkratkou DNA. Sílu jejího nezvratného důkazu v těžkých zločinech stále častěji využívají i čeští kriminalisté.
Od poloviny sedmdesátých let, kdy byl v USA obnoven trest smrti, bylo jen v Illinois uloženo 290 takovýchto trestů. Ve třinácti případech se ale později prokázal justiční omyl. Jedním z nevinně odsouzených byl i Ronaldo Cruz. V roce 1983 jej policie zatkla a obvinila ze znásilnění a vraždy desetileté dívky. Případ se ale nezdál jednomu z illinoiských advokátů, který po patnácti letech dosáhl přešetření „pachatele“ pomocí testu DNA. Při něm vyšlo najevo, že Cruz nemá se zločinem nic společného, a soud jej propustil na svobodu.

mobrazek_257.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_257.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Popravit? Pustit s omluvou domů? (Policejní analytik v Bostonu zkoumá testy DNA.) Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Popravit? Pustit s omluvou domů? (Policejní analytik v Bostonu zkoumá testy DNA.) Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Guvernér amerického státu Illinois George Ryan vstoupil do dějin. Jako jeden z mála čelných amerických politiků se letos postavil většinovému mínění a odmítl trest smrti. „Je to trest proti slabým, chudým, nevzdělaným a proti etnickým menšinám,“ prohlásil Ryan po pečlivém studiu 156 spisů lidí čekajících v jeho státě na popravu – a všem vzápětí změnil trest na doživotí. Debata mezi zastánci a odpůrci trestu smrti tak dostala nečekaný impulz z předvídaného směru. Zásluhu na Ryanově obrácení má totiž moderní kriminalistická technika testů kyseliny deoxyribonukleové známé pod zkratkou DNA. Sílu jejího nezvratného důkazu v těžkých zločinech stále častěji využívají i čeští kriminalisté.

Záchrana guvernéra Ryana

Od poloviny sedmdesátých let, kdy byl v USA obnoven trest smrti, bylo jen v Illinois uloženo 290 takovýchto trestů. Ve třinácti případech se ale později prokázal justiční omyl. Jedním z nevinně odsouzených byl i Ronaldo Cruz. V roce 1983 jej policie zatkla a obvinila ze znásilnění a vraždy desetileté dívky. Případ se ale nezdál jednomu z illinoiských advokátů, který po patnácti letech dosáhl přešetření „pachatele“ pomocí testu DNA. Při něm vyšlo najevo, že Cruz nemá se zločinem nic společného, a soud jej propustil na svobodu.

Právě tento případ přispěl výrazně k tomu, že se guvernér Ryan, do té doby zarytý zastánce trestu smrti, rozhodl v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].