Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sedím, ale tančím

Fotografie: Skeptici tanečnímu souboru postižených umělců předpovídali jepičí život, ale CandoCo se drží ve světové špičce. Foto Archa • Autor: Respekt
Fotografie: Skeptici tanečnímu souboru postižených umělců předpovídali jepičí život, ale CandoCo se drží ve světové špičce. Foto Archa • Autor: Respekt

Do Prahy přijíždí koncem tohoto týdne britský taneční soubor CandoCo – netradiční sdružení složené napůl ze zdravých, napůl tělesně postižených tanečníků. Ve třech večerech, počínaje touto nedělí, předvedou v divadle Ponec tři nová díla předních britských choreografů. Kromě toho uspořádá CandoCo v Praze také šestidenní dílnu s českými tělesně postiženými a zdravými tanečníky, která vyvrcholí 17. února společným tanečním večerem v Ponci.

Soubor CandoCo (zkratka fráze I can do, tedy “jsem schopen to udělat”) založila v Británii na počátku devadesátých let tanečnice Celeste Dandekerová. Její osobní příběh byl zpočátku tragický. Jako talentovaná dvacetiletá tanečnice dostala angažmá v prestižním londýnském souboru moderního tance, ale při jednom z náročných představení nezvládla rovnováhu, spadla a těžce si poškodila páteř. Zůstala na invalidním vozíku, zcela ochrnutá na dolní polovinu těla a s omezeným pohybem rukou. Domnívala se, že taneční svět se pro ni navždy uzavřel.

Obrat přišel v roce 1990, kdy po dlouhém váhání přijala roli tanečnice v krátkém filmu pro BBC. I když se pohybovala na pojízdném křesle, tanec ji znovu pohltil. Rok na to založila CandoCo, v němž angažovala vozíčkáře a umělce, kteří přišli o končetinu. Za několik let jej jako umělecká šéfka i tanečnice zároveň doslova vystřelila na světový taneční orbit.

CandoCo oslovilo přední britské choreografy,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].