Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo je nejhezčí

Začátkem letošního roku vydal časopis Foreign Policy ve spolupráci s poradenskou firmou A. T. Kearney nový globalizační index. Již třetí ročník tohoto hodnocení přinesl zajímavé výsledky pro Českou republiku. Vedle zvyšujícího se zapojení do mezinárodního obchodu je totiž Česko světovou jedničkou mezinárodního cestování.

V internetu zaostáváme

Globalizační index poměřuje čtyři hlavní kategorie – mezinárodní ekonomická integrace, osobní angažmá v přeshraničních aktivitách (turistika, telefonní styk…), technologická vyspělost a politická účast na mezinárodním dění. Primát nejvíce globalizované země drží stejně jako loni Irsko, následované Švýcarskem a Švédskem. Češi se umístili na 15. místě – o příčku lépe než loni.

V oblasti mezinárodní hospodářské integrace je Česko na devátém místě z 62 sledovaných zemí. V poměru obratu zahraničního obchodu k celkovému HDP jsme dokonce šestí na světě. Světovým lídrem je Česko podle Foreign Policy a A. T. Kearney v cestování – v přepočtu na obyvatele je česká hranice nejfrekventovanější na světě, následovaná hranicí švýcarskou a irskou. Za největší výhody Česka jsou považovány zeměpisná poloha a relativně nízká mzda vysoce kvalifikované pracovní síly.

Česká slabina spočívá v informačních technologiích – dvacátá pátá příčka na světě je výsledkem relativně nízkého přístupu na internet i malého počtu internetových serverů a poskytovatelů přístupu na síť. Zaostáváme též v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].