Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Cikánka v bílé jídelně

Paní Marcela Zupková, třicetiletá matka tří dětí, se ucházela o volné místo v jídelně Univerzity Hradec Králové. Šéfová provozu Eva Panochová ji hned od dveří vyhodila a do dokladu pro úřad práce jako důvod napsala “romský původ”. MF Dnes cituje i její další výrok: “Jak to před zákazníky vypadá, když je Romka u výdeje obědů?”

Tak čistá a bezostyšná ukázka rasové diskriminace v práci tu ještě nebyla. Obvykle firmy tvrdí, že Romové pracovat nechtějí, nemají kvalifikaci nebo že čirou náhodou už volné místo obsadil někdo bílý. Hradecký případ staví tuto jinak neprůstřelnou obranu do divného světla.

Donebevolající nespravedlnosti vůči paní Zupkové se ujali novináři a odvedli dobrou práci. Ale kde zůstali státní úředníci? Ředitel hradeckého úřadu práce zpočátku v televizi mluvil o pokutě za diskriminaci, nyní už couvá: “Nejdřív musíme vše důkladně zdokumentovat.” Co chce v tomto případu ještě dokumentovat? Rasové zdůvodnění stojí černé na bílém v úředním formuláři. Dále: kde zůstali právníci? V branži se říká, že aspoň jednou do roka má každý advokát udělat dobrý skutek. Paní Zupková by si zasloužila kvalitní zastoupení při žalobě o odškodné. Dále: kde zůstal provozovatel jídelny? Majitelka Marie Řeháková připouští, že Panochová “udělala největší hloupost ve svém životě”, počká však na prošetření. Tady už zůstává rozum stát – místo aby paní Zupkové s omluvou nabídla místo, raději bude čekat na úřední pokutu. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].