Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ach synku, stydlivý jsi

Fotografie: Který titul je nejúspěšnější? Ten, jenž se snaží být na straně „malých lidí”. • Autor: Respekt
Fotografie: Který titul je nejúspěšnější? Ten, jenž se snaží být na straně „malých lidí”. • Autor: Respekt

V Praze zuří boj o Havlova následníka, Amerika posiluje svaly na Blízkém východě, ale v Rakousku se lidé zaobírají sporem o vedení nejvlivnějšího deníku Kronen Zeitung. Vydavatel, šéfredaktor a ředitel v jedné osobě, 82letý Hans Dichand, si přál 1. února šéfredaktorské žezlo předat svému synovi Christophovi – prostě jako kdyby se jednalo o dědičný titul. To se nezamlouvalo německému spolumajiteli, firmě Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), která má v listu pod palcem polovinový podíl.

Mstitel dosáhl svého

Firma WAZ nepovažuje stydlivého a žurnalisticky nevýrazného synka za vhodného kandidáta na šéfovskou pozici v největším deníku pod rakouskými Alpami. Podnik, jehož cena se odhaduje na půl miliardy eur, by podle Němců měl kočírovat někdo, kdo se na to hodí nikoli díky svému tátovi, nýbrž díky profesním kvalitám.

Manažeři z WAZ zjevně podcenili Dichandovu odhodlanost. Starý muž spustil kanonádu, jako kdyby chtěl odčinit porážku, kterou Rakousko utrpělo od Němců v bitvě u Hradce Králové v roce 1866. Svůj záměr začal prezentovat jako záležitost národní svrchovanosti. “Válka o následnictví”, jak konflikt posměšně charakterizovala německá média, dosáhla komického vrcholu předminulý týden. Mocný vídeňský starosta Michael Häupl, člen sociální demokracie, se nezdráhal z titulní stránky listu čtenářům vzkázat: “Kronen Zeitung musí zůstat v rakouských rukou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].