Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Spiritualitou proti krizi

Třebaže to na první pohled vypadá, jako by dnes západnímu světu vládli silní muži, tvrdí americký katolický kněz a řeholník Richard Rohr (60), že pravdou je pravý opak. „Naše civilizace skutečně silné muže ztrácí,“ říká. „Příliš mnoho jich dnes postrádá zdravé sebevědomí a vizi. Možná mají ekonomickou a politickou moc, ale velcí a silní nejsou.“ Většina z nich se totiž podle Rohra nikdy nenaučila zacházet s porážkou a bolestí, a zralými muži se proto ani nemohou stát. Viděl prý během čtyřiceti let svého působení mezi lidmi příliš mnoho zoufalých mužů, kteří si nedokázali poradit se svými životy a ve skrytu duše nenáviděli sami sebe, než aby si mohl myslet něco jiného.

mobrazek_1897.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1897.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Třebaže to na první pohled vypadá, jako by dnes západnímu světu vládli silní muži, tvrdí americký katolický kněz a řeholník Richard Rohr (60), že pravdou je pravý opak. „Naše civilizace skutečně silné muže ztrácí,“ říká. „Příliš mnoho jich dnes postrádá zdravé sebevědomí a vizi. Možná mají ekonomickou a politickou moc, ale velcí a silní nejsou.“ Většina z nich se totiž podle Rohra nikdy nenaučila zacházet s porážkou a bolestí, a zralými muži se proto ani nemohou stát. Viděl prý během čtyřiceti let svého působení mezi lidmi příliš mnoho zoufalých mužů, kteří si nedokázali poradit se svými životy a ve skrytu duše nenáviděli sami sebe, než aby si mohl myslet něco jiného. Má-li se to změnit, je podle jeho mínění třeba, aby se muži vedle starosti o svůj fyzický a intelektuální rozvoj začali zajímat také o své city a nitro. Své postřehy shrnul v několika přednáškách a knihách, z nichž některé vyšly i v češtině: Cesta divokého muže – úvahy o mužské spiritualitě a Všechno má své místo.

Společnost bez otců

Jako nadšený katolík vstoupil Richard Rohr v osmnácti letech do františkánského řádu. Když byl však o devět let později vysvěcen na kněze, využil možnosti a z mateřského kláštera odešel. Aniž by přitom opustil řád, usadil se v ohijském Cincinnati a snažil se tam postupně vybudovat novou komunitu, která by lépe naplňovala jeho představy o společném životě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].