Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rushdie píše o New Yorku

Jeden z nejsledovanějších spisovatelů současnosti Salman Rushdie dlouho sliboval, že jeho nejnovější kniha bude úplně jiná než ty předchozí – žádná rozsáhlá sága, ale sevřený a krátký román. Právě v těchto dnech se kniha s titulem Zběsilost objevila v českém překladu v předvánoční nabídce knihkupectví a čtenář musí dát spisovateli za pravdu. Tohle je skutečně jiný Rushdie, ale stojí za to.

mobrazek_1921.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1921.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Salman Rushdie: Jsem teď sice bez ochranky, ale vzteky bez sebe. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Salman Rushdie: Jsem teď sice bez ochranky, ale vzteky bez sebe. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Jeden z nejsledovanějších spisovatelů současnosti Salman Rushdie dlouho sliboval, že jeho nejnovější kniha bude úplně jiná než ty předchozí – žádná rozsáhlá sága, ale sevřený a krátký román. Právě v těchto dnech se kniha s titulem Zběsilost objevila v českém překladu v předvánoční nabídce knihkupectví a čtenář musí dát spisovateli za pravdu. Tohle je skutečně jiný Rushdie, ale stojí za to.

Fúrie moderní doby

Zběsilost se od předchozích děl liší už tím, že je to první americký román. Někteří kritici vytýkali Rushdiemu v předposledním díle Země pod jejíma nohama, že se příliš orientuje na americkou literární scénu. Salman Rushdie si ale za svým směřováním stojí a nyní svou americkou orientaci posílil ještě tím, že se z Británie přestěhoval do New Yorku. Kromě literárních důsledků mu to rovněž od základu změnilo osobní život: zde se totiž vůbec poprvé ocitl bez policejní ochrany. Zatímco v Británii byl od vydání Satanských veršů přemisťován z místa na místo agenty tajné služby, neustále hlídán a v podstatě nemohl kvůli islámské hrozbě normálně žít, v Americe se – podobně jako generace přistěhovalců před ním – ocitl na svobodě. V anonymitě velkoměsta a v době po 11. září, kdy mají islámští fanatici důležitější práci než vraždit nějakého spisovatele, se ztratil společně se svou mladou přítelkyní, které je kniha věnována.

Vedle pocitu svobody ovšem Rushdie zdá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].