Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svět podle Reggia

V následujících devadesáti dnech poběží v rámci filmové přehlídky Projekt 100 v kinech nový film Naqoyqatsi amerického režiséra Godfrey Reggia. Dvaašedesátiletý nonkonformní tvůrce přijel minulý týden do Prahy a Brna uvést své dílo osobně. Po premiérách se zúčastnil dlouhých diskusí s diváky na hlavní téma filmu: technika a technologie západní civilizace jako nebezpečný odlidšťující element, který ohrožuje biodiverzitu na celé planetě.

Fidel jako George

„Na Zemi dochází k obrovské tragédii, aniž si to plně uvědomujeme. Mizí vzácné životní formy, zmenšuje se počet používaných jazyků a dialektů. Na vině je technofašismus,“ hřímal jako kazatel Reggio. Mnohé diváky však nepřesvědčil a ani film samotný nevyznívá jednoznačně antitechnologicky.

Název Naqoyqatsi Reggio převzal z jazyka vymírajícího severoamerického indiánského kmene Hopi. Znamená přibližně „válka jako způsob života“. Reggio novým filmem navazuje na dvě svá díla, natočená v 80. letech: Koyaanisqatsi (život vyvedený z rovnováhy) a Powaqqatsi (život na úkor jiných), která tvoří s Naqoyqatsi trilogii. „Pro názvy svých filmů jsem záměrně zvolil slova ,primitivního a necivilizovaného‘ kmene, který jimi označuje způsob života těch ,civilizovaných‘,“ vysvětluje režisér.

Všechny tři filmy jsou vystavěny podobně: jako jakési poetické dokumenty beze slov, komentáře i herců, doprovázené pouze minimalistickou hudbou amerického moderního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].