Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proč byl zatčen Chodorkovskij

Kampaň k prosincovým parlamentním volbám v Rusku zahájil prezident Vladimír Putin útokem na finanční zdroj liberálně orientovaných stran. Ruská generální prokuratura, která, jak se v Rusku i mimo ně ví, neučiní bez souhlasu Kremlu jediný významnější krok, obvinila miliardáře Michaila Chodorkovského, šéfa a spoluvlastníka mocné naftařské společnosti Jukos a sponzora liberálních politických stran Jabloko a Svaz pravicových sil, ze šesti závažných hospodářských deliktů. Zvláštní policejní přepadové komando v černých kuklách a se zbraní v ruce ho vyvleklo na Sibiři z letadla jako nebezpečného teroristu. Soud promptně rozhodl, že má být poslán do moskevské vazební věznice, do společné cely mezi staré kriminálníky. Po dvou dnech sice Chodorkovského přestěhovali do lepšího a dali mu televizor, nejspíše proto, aby viděl, kterak politiky kritizovaný prezident jeho zatčení schvaluje a justici za ten tyjátr chválí.

mobrazek_1576.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1576.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Autor Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Kampaň k prosincovým parlamentním volbám v Rusku zahájil prezident Vladimír Putin útokem na finanční zdroj liberálně orientovaných stran. Ruská generální prokuratura, která, jak se v Rusku i mimo ně ví, neučiní bez souhlasu Kremlu jediný významnější krok, obvinila miliardáře Michaila Chodorkovského, šéfa a spoluvlastníka mocné naftařské společnosti Jukos a sponzora liberálních politických stran Jabloko a Svaz pravicových sil, ze šesti závažných hospodářských deliktů. Zvláštní policejní přepadové komando v černých kuklách a se zbraní v ruce ho vyvleklo na Sibiři z letadla jako nebezpečného teroristu. Soud promptně rozhodl, že má být poslán do moskevské vazební věznice, do společné cely mezi staré kriminálníky. Po dvou dnech sice Chodorkovského přestěhovali do lepšího a dali mu televizor, nejspíše proto, aby viděl, kterak politiky kritizovaný prezident jeho zatčení schvaluje a justici za ten tyjátr chválí.

Hlavně neupozorňovat

Ruští komentátoři a politici – nejen liberální, ale i šéf ruských komunistů Jevgenij Zjuganov – vidí v tom dryáčnicky režírovaném divadle rozhodný pokus oslabit před volbami do Státní dumy liberální opozici autoritářského kremelského režimu, jehož hlavou je současný ruský prezident, někdejší rezident KGB v Německu. Vladimír Putin s argumentem, na který v Rusku slyší kdekdo, tj. s obviněním z finančních podvodů všech, kdo v privatizaci někdejších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].