Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Netrestejte studenty za názor

Již třináct let se vede soudní spor, jehož předmětem je vyjádření studentů Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně (VUT). Bylo to 11. ledna 1990, kdy na shromáždění akademické obce studenti označili pětici učitelů za osoby, které buď po stránce odborné, morální nebo politické neodpovídaly jejich představě o profilu akademického pracovníka. Ve vyjádření také uvedli, že se nebudou zúčastňovat jejich výuky, a požadovali, aby všichni zvážili své možnosti a schopnosti a také další působení na škole. Mezi těmito učiteli byl také tehdejší předseda základní organizace KSČ na fakultě ing. arch. Jan Snášel, kterého studenti krom jiného označili za člověka, jenž vůči nim i pedagogům zneužíval svého politického postavení. Toto vyjádření, jako akt odporu proti komunistickému režimu, bylo odhlasováno a za studentskou část akademické obce podepsáno třemi studenty.

Vysokoškolský student má právo se o svém učiteli vyjádřit, hodnotit jej nebo na jeho adresu vyslovit kritiku, stejně jako má učitel na druhé straně právo se vůči ní ohradit a na akademické půdě se obhájit. Pak je tady ještě vedení fakulty, případně školy, které celou situaci musí vyhodnotit a vyvodit z ní závěry. To se stalo i v tomto případě a Jan Snášel nakonec musel školu opustit.

Vyjádřením studentů se však cítil natolik poškozen, že proti jeho signatářům podal žalobu. Nastal neočekávaný a vyčerpávající proces mnoha stání před městským, krajským i Nejvyšším soudem. Městský soud v Brně několikrát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].