Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Psí vojáci v časech míru

V polovině září vyšlo v brněnském vydavatelství Indies nové album skupiny Psí vojáci nazvané Těžko říct. Můžeme je brát v podstatě jako aktuální zvukový portrét duše náčelníka kapely, klavíristy, básníka, zpěváka a skladatele Filipa Topola. Je to rozporný obraz. Zachycuje Topolovo otevírání se, hledání inspirace mimo svůj vlastní svět, který se mu v posledních letech zhroutil. Topol musel přestat se životem nezřízeného pijáka, podstoupil těžkou operaci, abstinoval a dostal se celkem pochopitelně do izolace, protože kamarádi v hospodách podle něj nehodlali upravovat svůj styl života.

mobrazek_1451.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1451.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Flám skončil, co bude dál? foto čtk • Autor: Respekt
Fotografie: Flám skončil, co bude dál? foto čtk • Autor: Respekt

V polovině září vyšlo v brněnském vydavatelství Indies nové album skupiny Psí vojáci nazvané Těžko říct. Můžeme je brát v podstatě jako aktuální zvukový portrét duše náčelníka kapely, klavíristy, básníka, zpěváka a skladatele Filipa Topola. Je to rozporný obraz. Zachycuje Topolovo otevírání se, hledání inspirace mimo svůj vlastní svět, který se mu v posledních letech zhroutil. Topol musel přestat se životem nezřízeného pijáka, podstoupil těžkou operaci, abstinoval a dostal se celkem pochopitelně do izolace, protože kamarádi v hospodách podle něj nehodlali upravovat svůj styl života. Nová deska naznačuje, že i když je potřeba ocenit snahu, jeho úsilí o prolomení izolace je zatím trochu násilné.

Stěží spoutaný živel

Před osvětlením rozpaků však chvíli sledujme nit fascinující historie Psích vojáků. Píše se rok 1979, Filipovi je čtrnáct a jeho o tři roky starší bratr Jáchym píše tyto verše:

V hodině nad stoly

pomilujem mrtvoly

mrtvoly to nebolí

jenom teskně zírají

dělaj věnce z orobince

S Filipem to tak nějak zvláštně souzní. Začne verše zhudebňovat – hraje totiž od pěti na klavír a má skladatelské vlohy. Inspiraci chlapci hledají v rozsáhlé knihovně svého otce, dramatika Josefa Topola, hltají expresionistické básníky, ale názorově se asi nejvíc blíží pankáčům. „Jsem takovej duchovní pankáč. Moc mi sedne heslo No Future!, smysl nesmyslu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].