Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ólrajt, pane prezidente

Ve čtvrtek si Jaroslav Tvrdík ve svém elektronickém diáři, který je zároveň mobilním telefonem, odškrtne první měsíc v křesle prezidenta Českých aerolinií. Co za tu dobu ve firmě udělal? Sám Tvrdík zatím odmítá rozhovory, během listopadu chce totiž představit vlastní koncepci ČSA a do té doby si uložil „bobříka mlčení“. Nezbývá tedy než se spolehnout na informace od zaměstnanců – z pochopitelných důvodů mluví o novém šéfovi jen anonymně.

mobrazek_1345.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1345.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Ich bin president, Boeing is money -- rozumíte? Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Ich bin president, Boeing is money -- rozumíte? Foto: ČTK • Autor: Respekt

Ve čtvrtek si Jaroslav Tvrdík ve svém elektronickém diáři, který je zároveň mobilním telefonem, odškrtne první měsíc v křesle prezidenta Českých aerolinií. Co za tu dobu ve firmě udělal? Sám Tvrdík zatím odmítá rozhovory, během listopadu chce totiž představit vlastní koncepci ČSA a do té doby si uložil „bobříka mlčení“. Nezbývá tedy než se spolehnout na informace od zaměstnanců – z pochopitelných důvodů mluví o novém šéfovi jen anonymně.

S překladateli v zádech

Za jeden z velkých Tvrdíkových problémů při nástupu do funkce se považovala jeho chabá znalost angličtiny. „Dokáže se domluvit jen na té úplně nejzákladnější úrovni. Že by byl schopen vést obchodní jednání s dodavateli letadel nebo u oběda probírat nejnovější trendy v letectví se šéfem British Airways, o tom nemůže být řeč,“ konstatuje jeden z členů dozorčí rady. Tvrdíkovi to ale podle jeho podřízených nijak neubírá na sebevědomí: vyzbrojil se dvěma překladatelkami, které ho provázejí na všechna jednání. Má také zaplaceny soukromé doučovací hodiny.

Otázky na prezidentovu angličtinu České aerolinie nezodpověděly. Minulý týden totiž Tvrdík propustil dosavadního tiskového mluvčího Daniela Plovajka a na jeho místo přijal Jiřího Fleyberka (tento bývalý redaktor Květů zakládal na počátku 90. let časopis Reflex, později byl vydavatelem a šéfredaktorem specializovaného magazínu o doutnících).…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].