Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vydejte nám Achmeda Zakajeva

V budově londýnského magistrátního soudu na Bow Street se minulý týden odehrávalo jedno z posledních stádií zajímavé právnické bitvy. Původně formální procedura o vydání jednoho z čečenských politiků, jejich neoficiálního „ministra zahraničí“ Achmeda Zakajeva, z Británie do Ruska už dávno přestala být sporem o výklad mezinárodních úmluv. Rozhodování o ruském obvinění Zakajeva z vražd a dalších kriminálních deliktů se velmi rychle stočilo ke zkorumpovanému systému ruského soudnictví a vězeňství a brutálnímu postupu ruských vojáků v Čečensku.

mobrazek_1273.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1273.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Britská herečka Vanessa Redgraveová často apeluje na světovou věřejnost, aby nezapomínala na utrpení Čečenců. Achmed Zakajev by o něm mohl vyprávět. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Britská herečka Vanessa Redgraveová často apeluje na světovou věřejnost, aby nezapomínala na utrpení Čečenců. Achmed Zakajev by o něm mohl vyprávět. Foto: ČTK • Autor: Respekt

V budově londýnského magistrátního soudu na Bow Street se minulý týden odehrávalo jedno z posledních stádií zajímavé právnické bitvy. Původně formální procedura o vydání jednoho z čečenských politiků, jejich neoficiálního „ministra zahraničí“ Achmeda Zakajeva, z Británie do Ruska už dávno přestala být sporem o výklad mezinárodních úmluv. Rozhodování o ruském obvinění Zakajeva z vražd a dalších kriminálních deliktů se velmi rychle stočilo ke zkorumpovanému systému ruského soudnictví a vězeňství a brutálnímu postupu ruských vojáků v Čečensku.

Umírněný a radikálové

Pro pochopení celé soudní kauzy, která začala v lednu tohoto roku, je nutné se vrátit na začátek. Kdo je Achmed Zakajev a proč ho Kreml tak nenávidí? Zakajev, původním povoláním herec, se stal při první rusko-čečenské válce uznávaným polním velitelem. Jako umírněný a pragmatický lídr se zúčastnil mírových jednání v Chasav-Jurtu, jež v roce 1996 tuto první válku smírně ukončila. Poté se stal čečenským vicepremiérem a speciálním emisarem prezidenta Aslana Maschadova pro zahraničí. Mimo to zůstal i nadále velitelem své ozbrojené skupiny, fungující v okolí města Urus Martan. Po vypuknutí druhého rusko-čečenského konfliktu v září 1999 se Zakajev krátce účastnil bojů na čečenské straně. Když byl zraněn, odešel v průběhu roku 2000 do zahraničí a stal se hlavním zástupcem Maschadova v západní Evropě.

I v době,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].