Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Reformu, nebo nic

Opoziční občanští demokraté chtějí vyvolat hlasování o důvěře vládě. Nelíbí se jim reforma veřejných financí a myslí si, že podobný názor mají i mnozí sociální demokraté. Ti by se pak mohli přidat na stranu ODS a vládu svrhnout. Načasování tohoto kroku je ovšem takové, že může vládě Vladimíra Špidly naopak spíše pomoci.
Nejprve aby bylo jasno: proti postupu ODS nelze nic namítat, opoziční strana má na něj nárok. Výrok ministra financí Sobotky, že případné hlasování o důvěře sebere celý den potřebný na užitečnou práci, nebo prohlášení jihomoravských sociálních demokratů, že „soustavné destabilizační postoje a návrhy posouvají (ODS) na úroveň extrémních politických sil“, jsou nepřiměřené, ne-li přímo legrační.

mobrazek_1277.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1277.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Opoziční občanští demokraté chtějí vyvolat hlasování o důvěře vládě. Nelíbí se jim reforma veřejných financí a myslí si, že podobný názor mají i mnozí sociální demokraté. Ti by se pak mohli přidat na stranu ODS a vládu svrhnout. Načasování tohoto kroku je ovšem takové, že může vládě Vladimíra Špidly naopak spíše pomoci.

Řekni své ne

Nejprve aby bylo jasno: proti postupu ODS nelze nic namítat, opoziční strana má na něj nárok. Výrok ministra financí Sobotky, že případné hlasování o důvěře sebere celý den potřebný na užitečnou práci, nebo prohlášení jihomoravských sociálních demokratů, že „soustavné destabilizační postoje a návrhy posouvají (ODS) na úroveň extrémních politických sil“, jsou nepřiměřené, ne-li přímo legrační. Každá opozice se snaží svrhnout a vystřídat vládu, zvlášť pokud se domnívá, že kabinet „škodí zemi“. Pro ODS to bude zajímavá premiéra, protože v dobách opoziční smlouvy jakékoli hlasování o důvěře menšinové vládě ČSSD razantně odmítala. Mimochodem to jen dokazuje, že až nyní je tato strana skutečně opoziční.

Jenže o reformě se bude ve sněmovně hlasovat už tento měsíc, takže občanští demokraté si budou se svým hlasováním muset pospíšit. Logiku by totiž mělo jedině před jednáním o reformě, protože pokud ta bude schválena, znamená to, že většina sněmovny stojí za Špidlou a jeho ministry. ODS ovšem svým krokem vládě spíše pomáhá:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].