Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vzdělanci prchají za oceán

Bavorský premiér a předák německé opozice Edmund Stoiber zaútočil minulý týden na kancléře Gerharda Schödera z nečekaného úhlu: obvinil ho, že nedokáže v zemi udržet vysoce vzdělané lidi. „Za posledních deset let odešlo 1,4 milionu lidí, z toho 80 % s velmi dobrým vzděláním, které tím pádem odnesli z Německa do ciziny,“ postěžoval si Stoiber ve Financial Times.
V jedné z nejbohatších zemí světa to zní paradoxně. Ale na základě studií OECD či Mezinárodní organizace pro migraci se dá říci, že Stoiber problém s únikem mozků příliš nezveličuje. Stejné potíže trápí celou Evropskou unii: talenty z vědy, ale i z finančnictví či podnikání odcházejí do zámoří. „Evropské firmy pak jdou a investují tam, kde

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Bavorský premiér a předák německé opozice Edmund Stoiber zaútočil minulý týden na kancléře Gerharda Schödera z nečekaného úhlu: obvinil ho, že nedokáže v zemi udržet vysoce vzdělané lidi. „Za posledních deset let odešlo 1,4 milionu lidí, z toho 80 % s velmi dobrým vzděláním, které tím pádem odnesli z Německa do ciziny,“ postěžoval si Stoiber ve Financial Times.

V jedné z nejbohatších zemí světa to zní paradoxně. Ale na základě studií OECD či Mezinárodní organizace pro migraci se dá říci, že Stoiber problém s únikem mozků příliš nezveličuje. Stejné potíže trápí celou Evropskou unii: talenty z vědy, ale i z finančnictví či podnikání odcházejí do zámoří. „Evropské firmy pak jdou a investují tam, kde jsou nadaní Evropané – třeba v Bostonu,“ řekl pro Reuters evropský komisař pro vědu Philippe Bosquin.

Pryč odsud

Důvody odchodu elit nejsou žádným tajemstvím a evropští politici je dobře znají. „Spojené státy přitahují nejvzdělanější lidi, protože jim nabízejí lepší zaměstnání a příležitost k úspěšné kariéře ihned poté, co ukončí studia. To platí jak na akademickém poli, tak ve světě podnikání a financí,“ shrnuje to výstižně v poslední zprávě Evropská komise. V českých poměrech je motivace k odchodu těch nejlepších za hranice ještě silnější. Platy mladých vědců jsou v porovnání se zámořskými směšné.

Ale nejsme rozhodně sami, platí to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].