Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pane Gatesi, za ten nápad zaplatíte

Přes půl miliardy dolarů odškodného bude muset zaplatit počítačový gigant Microsoft za používání patentovaného softwaru Kalifornské univerzitě a malé firmě Eolas Technologies. Rozhodla o tom minulé pondělí porota federálního soudu v Chicagu. Zatímco Kalifornská univerzita v San Franciscu vlastní patent, Eolas má exkluzivní práva na jeho marketing. Případ je tak dalším z verdiktů, které naznačují, že boj o intelektuální vlastnictví na trhu informačních technologií se při útlumu tohoto odvětví přiostřuje.

Úspěch s cizím peřím

Podle porotců Microsoft neoprávněně používal plug-ins a applety, tedy software, který umožňuje spouštět a ovládat programy na počítačové síti pomocí prohlížečů, jako je Internet Explorer. Tento software se dnes používá například při spouštění on-line her, videí či interaktivních zákaznických aplikací a je stěžejní pro celý elektronický obchod. Soudní porota se domnívá, že právě neoprávněné použití patentu dalo Microsoftu šanci konkurovat na světovém trhu internetového softwaru tehdejší vedoucí firmě Netscape Communications, aniž by zaplatil jeho autorům. Jedná se tak o teprve druhý patentový spor, který Microsoft ve své historii prohrál.

Zajímavé bylo, jak porota došla k částce, kterou Microsoft musí zaplatit. Zakladatel Eolasu Michael Doyle původně požadoval 1,2 miliardy dolarů. Vycházel přitom z předpokladu, že férový poplatek od Microsoftu za každou kopii MS Windows, která použije jeho patentovaný vynález, je tři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].