Často hledáte, jak…
Obálka vydání 30/2003
30/2003 • 19.–26. 7. 2003

2003/30

Zahraničí

Z minulého týdne

Teodor Marjanovič

Jestřábové to trochu přehnali

Teodor Marjanovič

Kámen ve farářově botě

Daniela Vrbová

Čeští poslanci u Mrtvého moře

Kateřina Šafaříková

Haló, tady pan Nahrávka

Erik Tabery

Slovenská média si rozhodně nemohou stěžovat na okurkovou sezonu. Jejich stránky a televizní záběry plní reforma financí, kontroverzní smlouva s Vatikánem a nejčerstvěji i kauza odposlechů politiků, vyšetřovatelů a médií. Slovenská informační služba (SIS) se otřásá v základech, protože štěnici do redakce deníku SME nasadil někdo z jejích řad. Ačkoli celá záležitost odstartovala už v lednu, vrcholí právě v těchto dnech, kdy skončilo první kolo vyšetřování. Kvůli velkému uchu se už sešel prezident s premiérem a oba žádají nalezení konkrétních viníků.

Urážet se musí umět

Zbyněk Petráček

Máme Buddhu a Lenina

Petra Hůlová

Každý člověk v Evropě asi tuší, co je to Bajkal. Je to jezero a také největší zdroj pitné vody na planetě. Rok co rok hostí Bajkal tisíce turistů, desítky expedic a do desítek jde také počet organizací, které monitorují ekologickou situaci a bojují proti znečišťování vody továrnami, jež stojí na jeho březích. Přes tento věhlas Bajkalu ovšem zůstává Burjatská autonomní republika, v níž se největší část jezera nalézá, v podstatě neznámým pojmem. Nyní v červenci to je osmdesát let, co se tento kraj stal součástí Sovětského svazu.

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Pomsta v přímém přenosu

Josef Chuchma

Dvanáctého července 2000, kdy celá Brazílie slavila svátek sv. Valentýna, přepadl dvacetiletý Sandro jeden z autobusů linky 174 v Riu de Janeiro. S pistolí v ruce zadržel několik rukojmích a stojící autobus po chvíli obklíčila policie, čumilové a žurnalisté. Začal přímý přenos, který na čtyři a půl hodiny přikoval k televizním obrazovkám celou Brazílii. Happy end se ale nekonal. Když Sandro s jednou dívkou jako rukojmí vystoupil na chodník, přiskočil k němu policista z jednotky zvláštního nasazení a vypálil. Netrefil se a v nastalém zmatku vyšly ze Sandrovy pistole výstřely, které dívku smrtelně zranily. Dav se rozběsnil a volal po Sandrově lynčování. Odzbrojeného únosce pak policie odvlekla do svého auta. Mladík se zuřivě bránil, policisté jej ale zkrotili definitivně. Během převozu byl dvacetiletý Sandro zásahovou jednotkou uškrcen.

Světlo pro Helenu Keller

Petr Švec

Spisovatel Mark Twain kdysi prohlásil, že dva nejzajímavější charaktery 19. století jsou Napoleon a Helena Keller. V případě jmenované dámy rozhodně nepřeháněl, byť se zdaleka neproslavila tolik jako francouzský vojevůdce. Její příběh si tento rok můžeme připomenout v divadelním projektu Ze tmy a ticha. A kdo tedy byla Helena Keller? Americká spisovatelka, která mohla žít bezproblémový život v zaopatřené rodině – nebýt těžké nemoci, která jí v dětství připravila o zrak a sluch.

Na saxofon se taky neučíte sami

Hana Ulmanová

Kudy chodil Adolf Kohn

Matěj Stránský

Tisíc let na božím hřišti

Viktor Šlajchrt

Domov

Z Norska až na Starou cihelnu

Lenka Poláková

Ministři se zlatou kartou na čele

Ondřej Kundra, Eliška Bártová

Uklouznutí ředitele Robejška

Tomáš Němeček

Zatykač na Eduarda Zemana

Hana Čápová

Více než 880 milionů korun použitých v rozporu se zákonem – to je účet, který sedmimiliardovému projektu Internet do škol vystavil teď o prázdninách Nejvyšší kontrolní úřad. Potvrdilo se to, o čem média už píší celé roky: Internet do škol vykazuje znaky obrovské korupce a ministerstvo školství šlo od začátku a zcela vědomě na ruku několika firmám. Zpráva NKÚ zmiňuje především tři jména: AutoCont OnLine, Český Telecom a Chemcomex.

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Rok prázdnin za cizí peníze

Marek Pokorný

S velkou slávou a velkolepým ohňostrojem za půl milionu korun otevřelo hlavní město Praha loni v červnu jako první český region své zastoupení v Bruselu a do jeho čela postavilo protřelého světoběžníka Zdeňka Wernera. Po roce přichází první vyúčtování. Nepočítáme-li 50 milionů na nákup a rekonstrukci budovy, stál provoz domu bezmála dvacet milionů korun. V jeho prostorách se kromě uvedeného ohňostroje spojeného s rautem za další milion konala už jen jedna akce – výstava povodňových fotografií letos v dubnu. Závěr, k němuž minulý týden dospěli ve své zprávě kontroloři z magistrátu, je jednoznačný: bruselské zastoupení Prahy zatím sloužilo jen k tomu, aby si v něm jeho zaměstnanci užívali velkolepou dovolenou za veřejné peníze.