Často hledáte, jak…
Obálka vydání 31/2003
31/2003 • 27. 7. – 3. 8. 2003

2003/31

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Bienále v rekordním čase

Jiří Hůla

Národní galerie v Praze uspořádala ve spolupráci s redakcí časopisu Flash Art ve Veletržním paláci vůbec největší porevoluční přehlídku výtvarného umění. Jmenuje se Pražské bienále, ale svůj název příliš nenaplňuje. Velké, periodicky se opakující výstavy bývají buď jasně vymezené výtvarným médiem (např. krakovské bienále grafikou, plzeňské trienále kresbou), nebo mají jednoho kurátora, který jim vtiskne svou filozofickou myšlenku. Jen tak je možné, aby se divák v obrovském množství výtvarných artefaktů zorientoval a pochopil jeho záměr. Pražské beniále ale připomíná spíše otevřený salon – místo, kam je možné snést umělecká díla různorodých témat, technik i rozkolísané kvality, jež nespojuje vůbec nic.

Horňácko ve třetím tisíciletí

Břetislav Rychlík

Na prázdniny se Zatloukalem

Ivana Pustějovská

Molly, Daisy a Gracie prchají domů

Petr Třešňák

Člověka znalého způsobů, jakými si běloši na kolonizovaných územích podmaňovali domorodce, jen tak něco nepřekvapí, jedna zkušební otázka ale neuškodí: Která demokratická země se vůči svým původním obyvatelům ještě v 70. letech 20. století chovala tak, že naplňovala mezinárodní charakteristiku genocidy? Odpověď dává film Rabbit-Proof Fence (Králičí plot), novinka v letní nabídce českých biografů. Skutečný příběh tří aboriginských děvčátek, prchajících z „převýchovného ústavu“ domů za maminkou, se sice odehrál v roce 1931, popisované praktiky ale běžely dál ještě čtyřicet let a rány, které způsobily, hnisají ve společenském povědomí Austrálie dodnes.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Ministerstvo školství škrtí svobodu

Eliška Bártová

Dejte pozor na síti!

Hana Čápová

Tajná služba v rukou vyděračů

Jaroslav Spurný

Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík minulý týden prozradil, co ho na předčasném odchodu z funkce mrzí nejvíc: to, že se mu nepodařilo dokončit reformu vojenských tajných služeb. „Nařídil jsem na jaře nové prověrky špionů, ale už nemám šanci kontrolovat výsledky,“ říká Tvrdík, mezi jehož prověrkové požadavky patřilo například to, aby žádný důstojník rozvědky neměl nic společného s komunistickou StB. „No a teď mám stoprocentně ověřené zprávy, že šéf Vojenské zpravodajské služby Josef Prokš podepisuje prověrky nejen bývalým agentům StB, ale i jejím rezidentům nebo lidem, co pro ni drželi konspirační byt,“ řekl Respektu Tvrdík. „Dohromady jde o víc než stovku osob. Už se mě na to vyptávali Britové, kteří jsou z toho zděšení.“

Měly tu stát paneláky

Petra Mahdalíková

Proč chtěl Papež k rudým

Ondřej Kundra

Uznávaný právník, profesionál s velkou a dobrou erudicí, poctivý, důsledný – propagoval svého kandidáta do funkce ministra spravedlnosti premiér Vladimír Špidla. Volba Vladimíra Papeže (53) hlavou české justice však narazila na ostré hrany. Jak může vést spravedlnost člověk, který neváhá sednout za volant opilý a jehož předlistopadová koketerie s komunisty prozrazuje nedostatek cti i zdravého rozumu, reagovali na Špidlův krok média a komentátoři. Avšak ještě než toto rozhodnutí stačilo dostatečně rezonovat, Papež stáhl svou kandidaturu sám. Přesto stojí za podrobnější popis, jakou osobnost prosazoval premiér do křesla ministra spravedlnosti.

Komentáře

Jak se dožít sta let

Vratislav Schreiber

Neotravovat občany

Erik Tabery

Špidla volal Papeže

Tomáš Němeček

BBC v maskáčích

Teodor Marjanovič

Říká se, že historii píší vítězové. Jenže v posledních týdnech dějepis spojeneckého útoku na Irák diktují spíše poražení. Samozřejmě ne Husajn a jeho režimní opory, ale ti ve světě, kteří akci od začátku odsuzovali a činí tak dodnes. George W. Bush a Tony Blair jsou pod tlakem, aby se přinejmenším styděli za některá svá okrajová, ale – jak se ukazuje – přehnaná nebo lživá odůvodnění, proč jít do války. Věc vyvrcholila předminulý týden, když britský expert na zbraně hromadného ničení David Kelly spáchal sebevraždu. Právě slova tohoto znalce iráckých arzenálů, vyřčená před dvěma měsíci pro stanici BBC, posloužila k tomu, aby tlak na Bushe a Blaira zesílil.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Výchovná lekce pro Petru Buzkovou

Ondřej Hausenblas

Waldorfské školy mají ve světě málem stoletou tradici, ale u nás směly až dosud fungovat toliko pod statutem experimentu. Letos v červnu Ministerstvo školství ČR prohlásilo experiment za ukončený. Co to znamená? Waldorfské školy ztrácejí speciální statut a musejí svou výuku i organizaci vtěsnat do některých z platných osnov. Jenže to možné není: jejich pojetí i uspořádání výuky je jiné. Kdyby tyto školy verdikt přijaly a předstíraly, že svou praxi do osnov „vecpou“, riskovaly by, že je poškodí nebo zlikviduje první jen trochu školometský inspektor, zpupný starosta nebo závistivý kolega-ředitel odjinud.