Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Blíží se číšníkův konec

Když se české justici s pomocí amerických soudů a policie podařilo dopadnout podnikatele Petra Lukeše, byl to obrovský úspěch. Někdejší číšník karlovarského hotelu Pupp je tady už tři roky obviněn z podvodu ve výši 4,5 miliardy korun. Lukeš stíhání vzdoroval z Floridy, kam se přestěhoval v roce 1997. Američané jej sice minulý týden propustili na milionovou kauci z vazby, ale má domácí vězení a jeho odvoz zpět do Česka je prý jen otázkou času.
Příběh Petra Lukeše zní jako pohádka. V roce 1989 byl číšníkem, o sedm let později už ovládal impérium s 6miliardovým majetkem. V prvních měsících roku 1990 dovážel v pronajatých dodávkách počítače z Německa. Pak si na to koupil kamion. V roce 1991 během války v Perském zálivu vydělala jeho firma Cimex spousty peněz prodejem plynových masek do Saúdské Arábie. V té době se Lukeš zapojil do kuponové privatizace.

Fotografie: Petr Lukeš: 28. ledna se rozhodne o jeho vydání do Česka. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Lukeš: 28. ledna se rozhodne o jeho vydání do Česka. Foto ČTK • Autor: Respekt

Když se české justici s pomocí amerických soudů a policie podařilo dopadnout podnikatele Petra Lukeše, byl to obrovský úspěch. Někdejší číšník karlovarského hotelu Pupp je tady už tři roky obviněn z podvodu ve výši 4,5 miliardy korun. Lukeš stíhání vzdoroval z Floridy, kam se přestěhoval v roce 1997. Američané jej sice minulý týden propustili na milionovou kauci z vazby, ale má domácí vězení a jeho odvoz zpět do Česka je prý jen otázkou času.

Přesun do Vídně

Příběh Petra Lukeše zní jako pohádka. V roce 1989 byl číšníkem, o sedm let později už ovládal impérium s 6miliardovým majetkem. V prvních měsících roku 1990 dovážel v pronajatých dodávkách počítače z Německa. Pak si na to koupil kamion. V roce 1991 během války v Perském zálivu vydělala jeho firma Cimex spousty peněz prodejem plynových masek do Saúdské Arábie. V té době se Lukeš zapojil do kuponové privatizace. Jeho C-majetkový fond získal skoro 50 tisíc klientů a podle odhadu ministerstva pro privatizaci spravoval majetek za 1,5 miliardy korun.

V roce 1994 se o Lukeše začala zajímat BIS. Bývalý číšník totiž státu nabídl, že mu ze svých fondů odprodá většinový podíl společnosti Energo-projekt, jedné z klíčových firem budujících Temelín. Lukeš ovšem za akcie požadoval několikrát vyšší cenu, než kolik stály na pražské burze, s výhrůžkou, že nebude-li zájem, prodá je rakouským odpůrcům Temelína, kteří pak stavbu zablokují.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].