Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Švédsko, země tří eur

Za dva měsíce, 14. září, Švédové v referendu rozhodnou o zavedení společné evropské měny euro, jež by nahradila dosavadní platidlo – švédskou korunu. Pokud by hlasování dopadlo ve prospěch tohoto kroku, obyvatelé by začali platit eury v roce 2006.

Rozhodnu se na pláži

Spolu s Dánskem a Británií patří Švédsko mezi státy Evropské unie, jež si před lety ponechaly svoje vlastní oběživo. Příčin bylo víc: podpora eura mezi Švédy byla nízká, země nesplnila jednu z podmínek přistoupení k eurozóně a obecně se nechtěla přizpůsobovat stanoveným maastricht-ským kritériím. Ovšem když premiér Göran Persson minulý rok na podzim po vyhraných volbách zahájil svůj další mandát, slíbil, že zemi přivede do eurozóny – prý postupně pochopil výhody společné měny. Hlasování v září se nyní přiblížilo, ale Persson si nemůže být jist úspěchem. Průzkumy ukazují, že počet odpůrců eura stoupá.

Ještě v květnu podle agentury Sifo vedli poměrem 48:37. Průzkumy z konce června už hovoří o poměru 52:31. Od dubna počet odpůrců celkem vzrostl o 10 %. Okolo patnácti procent lidí se stále ještě nerozhodlo. Ale těžko říct, nakolik váhající Švédy nadchne jednoduchost placení společnou měnou při letních dovolených na kontinentě nebo jestli je přesvědčí vyostřená kampaň. Vzhledem k tomu, že je pro severní Evropu typická vysoká volební účast, nebude asi zanedbatelné, kam se váhavci přikloní.

Švédové nikdy nehýřili nadšením z EU. Po vstupu v roce 1995 se hned objevilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].