Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Těsný svět polských vězňů

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Polský týdeník Polityka před časem zveřejnil anonymní dopis vězně, který si stěžoval na podmínky v cele – prý je s ostatními namačkán na malém prostoru a čas tráví bloumáním očima po čtyřech holých zdech, neboť odsouzencům s těžkými tresty není dovoleno ani studovat. Doprovodný článek v Polityce pak přinesl zdrcující obraz polského vězeňství. S pádem komunismu se sice jeho základní myšlenka změnila, takže nyní už nejde o to, ponižovat trestance na úroveň nepotřebných věcí, ale připravit je na návrat do společnosti. Jenže realita se tomu moc nepřiblížila.

Slamníků přibývá

Přeplněnost věznic dosahuje až 150 % a počet lidí za mřížemi roste. Během pěti let do roku 2001 stoupl z 54 tisíc na 83 tisíc a ve vazebních věznicích koncem loňského roku čekalo na rozsudek dalších 27 tisíc lidí. Pro srovnání – v České republice počet vězňů v posledních letech klesá: v roce 2001 jich bylo 19 tisíc a letos jich je zatím o tři tisíce méně.

Polský nárůst nesouvisí s nějakým dramatickým zvýšením kriminality, ale především s minimálním udělováním alternativních trestů, například obecně prospěšných prací. V Polsku se také na rozdíl od Česka poměrně řídce uděluje podmíněný trest, což k nárůstu počtu lidí v celách přispívá. Kvůli nedostatku místa roste mezi vězni agresivita, takže vzpoury a hladovky jsou tu takřka na denním pořádku. V prostorech určených pro dva běžně žijí čtyři osoby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].