Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak neprodat Telecom

Ministr informatiky Vladimír Mlynář připravil velký obchod. Minulý týden vyhlásil, že se Telecom dohodl s americkým konsorciem Atlantic West na prodeji jeho 49% podílu v Eurotelu za cenu 1,05 miliardy dolarů (28 miliard korun). Ještě předtím ale vyplatí Eurotel svým akcionářům mimořádnou dividendu téměř 11 miliard korun. Zhruba polovinu z této sumy získají Američané, takže Telecom dohromady za Eurotel zaplatí 32 miliard korun. Poté vyplatí vlastníkům na dividendách 18,5 miliardy korun i Telecom. Ministr Mlynář je přesvědčen, že obchod je pro Telecom velmi výhodný, čeká, že zvýší jeho cenu a zatraktivní společnost před privatizací.

A dluhy rostou

Co celá akce bude pro Telecom znamenat? Nejprve dividenda Eurotelu. Vyplatí ji ve výši zhruba 11 miliard korun. Na účtech má však jen něco přes 8 miliard, část peněz si navíc bude muset ponechat na provoz. Přibližně 5 miliard korun si tedy musí půjčit. Z velmi málo zadlužené společnosti se rázem stane firma se středním zadlužením, kdy závazky Eurotelu dosáhnou zhruba 17 miliard. A teprve s takto „upravenou“ bilancí bude 49% podíl konsorcia Atlantic West v Eurotelu prodáno Telecomu za zhruba 28 miliard korun. Telecom tak ovládne Eurotel, který má menší hodnotu, než měl před výplatou dividendy.

Samotný Telecom sice získá na dividendách Eurotelu 5 miliard korun, na nákup podílu v Eurotelu si bude muset tedy ještě 23 miliard půjčit. Nemá totiž volné peníze na investice. Sumy, které má na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].