Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Silničáři by chtěli do ráje

Fotografie: Teď už k dominantě krajiny chybí jen dálnice. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Teď už k dominantě krajiny chybí jen dálnice. Foto Králík • Autor: Respekt

Zatímco ochránci přírody a místní občané usilují o zápis krajiny Českého ráje na seznam kulturních a přírodních unikátů OSN, krajští politici by naopak chtěli přivést do oblasti prosperitu na čtyřech proudech nové dálnice. Pohledy jsou natolik rozdílné, že vyhrát může jenom jeden. Stoupenci obou táborů se proto šikují k rozhodující bitvě o územní plán.

Dovedné představy

Na cestě vinoucí se k vrcholu čedičové dominanty Českého ráje – Troskám – se v krásném počasí letošního jara promenují četné hloučky turistů: každý se chce pokochat výhledem na rozkvetlé louky, pískovcové skály a starobylé vesnice v údolí. Dvojice čedičových věží Panna a Baba stráží malebné panoráma, které se stalo vůbec první chráněnou krajinou poválečného Československa – v roce 1955. A před půl rokem vláda ochrannou zónu rozšířila. Krátce poté začali krajští úředníci uvažovat o opravě dvouproudé silnice spojující ústřední města oblasti – Turnov a Jičín. A při té příležitosti si nechali vypracovat studii, zda by nestálo zato cestu rovnou rozšířit.

Odborný posudek prováděla územněplánovací firma AR Systém z Prahy. Experti konstatovali, že stávající silnice po opravě vystačí potřebám kraje na desetiletí dopředu. Radní libereckého kraje ale přesto zůstali u svého nápadu. „Studie je studie, ale my si myslíme, že po vstupu do EU tady doprava stoupne,“ vysvětluje zástupce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].