Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt

Irácký právník Mohamed Al Reháif, který navedl americké jednotky na místo, kde Iráčané ukrývali zajatou vojínku Jessicu Lynchovou, získal ve Spojených státech azyl. Americký ministr bezpečnosti Tom Ridge prohlásil, že Al Reháif, jeho manželka a pětiletá dcera smí zůstat v Americe libovolnou dobu a po pěti letech pobytu mohou požádat o americké občanství.

Al Reháif se ke své akci odhodlal poté, co se stavil za svou ženou, která pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici v městě Nasírija, a zahlédl, jak policista pohlavkuje těžce zraněnou 19letou Lynchovou, jež byla zajata a nyní ležela na nemocničním lůžku. Al Reháif se vydal pěšky za město za americkou hlídkou. S rukama zvednutýma do výše k vojákům přistoupil a řekl, že ví, kde je jejich kolegyně. Američané jej požádali, aby se do nemocnice vrátil, zjistil, kdy se střídají stráže, kolik je do budovy vchodů, a pokusil se odhadnout, zda by na střeše mohl přistát vrtulník. Právník se po pár dnech vrátil s informacemi, na jejichž základě vojáci v rychlé akci Lynchovou osvobodili.

„Američané jsou panu Al Reháifovi vděčni za jeho odvahu a soucit,“ podotkl ministr Ridge a dodal, že právník riskoval život svůj i své rodiny. Zachráněná vojínka se dnes zotavuje ve Washingtonu a podle zpráv ji Al Reháif brzy navštíví. Televizní stanice NBC mezitím už oznámila, že o záchraně Lynchové natočí film.

Skandál s europísní se na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].