Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A co agenti novináři

Když vnitro zveřejnilo seznamy spolupracovníků StB, novináři se pustili do své práce: vyhledávali agenty na vlivných místech a ptali se na jejich příběhy. Teď ale nezbývá, než aby stejný metr použili i sami na sebe. Na seznamech jsou totiž také samotní žurnalisté.

Deník MF Dnes v pondělí zveřejnil drobnou informaci: na seznamech je František Štibor z havlíčkobrodského deníku Vysočina. Nakonec proč nepsat i o regionálních zpravodajích – článek byl korektní, nešlo o žádný hon. Je ale třeba říci, že na seznamech jsou i významnější novinářská jména. Za MF Dnes je to její šéf zahraniční rubriky Milan Vodička a další zahraniční redaktor Pavel Pošusta. Oba byli jako ideoví spolupracovníci komunistické rozvědky naverbováni v půli 80. let.

Novinář jako spolupracovník StB není úplná novinka. BIS zveřejnila už před deseti lety, že v Syndikátu novinářů je (či tehdy bylo) 280 bývalých spolupracovníků komunistické politické policie. Některá jména jsou známa dávno, třeba Ondřej Hejma. Pověstný byl případ Vladimíra Labudy, který psal až do druhé půle 90. let pro Právo a soustředil se na kritiku lustrací a nových lidí na ministerstvu vnitra. O Vodičkovi a Pošustovi se až donedávna nevědělo – spolupracovníci rozvědky byli zveřejněni teprve letos.

Spisy zmíněných novinářů zatím nejsou k dispozici, takže není možné nikoho soudit. Nezbývá než počkat, jak se k minulosti svých lidí veřejně postaví samy noviny. Měly by nám říci aspoň to, co jsme se dozvěděli od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].