Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co bychom z toho měli

Uganda se zavázala, že do 24. dubna stáhne svoje jednotky ze sousedního Konga, ohromné země, v níž už sedm let zuří válka. Ugandský prezident Yoveri Museveni svoje rozhodnutí oznámil minulý čtvrtek při summitu čtyř regionálních prezidentů v jihoafrickém Kapském Městě. Vyjádřil se tak jen pár dní poté, co z obce Drodro v distriktu Ituri na severovýchodě Konga přišla zpráva o masakru tří set tamějších obyvatel z kmene Hema. Podle pozorovatelů OSN masakr spáchali bojovníci nepřátelského kmene Lendu: vnikli do obce a oběti rozsekali mačetami. Útok se odehrál 3. dubna a trval zhruba tři hodiny.

Kmen Lendu je považovaný za spojence Uganďanů, operujících v Kongu oficiálně proto, aby ochránili hranice své země před infiltrací protivládních rebelů. Vůdce těchto rebelů – jmenují se Unie konžských patriotů – Thomas Lubanga sice z účasti na masakru obvinil přímo ugandské vojáky, mluvčí ugandských sil v Kongu to ale pochopitelně popřel. „Co bychom z toho měli, kdybychom masakrovali civilisty,“ prohlásil mluvčí. Přesto po krvavé lázni v Drodro zesílil tlak na Ugandu, ať z Konga odejde.

„Naše jednotky nemají důvod v Kongu setrvávat, zejména pokud Rwanda dodrží svůj slib, že tam také nebude mít žádné vojáky,“ podotkl Museveni. Jeho narážka na Rwandu je výmluvná: mezi oběma zeměmi by na první pohled měly panovat nejlepší vztahy, zejména mezi oběma prezidenty, Musevenim a rwandským Paulem Kagamem. Ten totiž v Ugandě vyrůstal. Narodil se v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].