Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kuča v tom není sám

Někdejší místopředseda ČSSD Jaromír Kuča je zatím největší rybou, kterou policie vyslechne v souvislosti s vyšetřováním podezřelé zakázky na stavbu dálnice D47. Vláda sice nevýhodnou smlouvu s izraelskou firmou Housing & Construction minulý týden zrušila, ale vyšetřování možné korupce trvá. Kromě Kuči se výslechům nevyhnou ani majitelé H&C, úředníci ministerstva dopravy a členové řídící komise, která zakázku vypracovala. Kolem těch nejpodezřelejších hráčů však policie zatím našlapuje po špičkách. Vyšetřovatelé v tuto chvíli nepočítají – nebo to nechtějí přiznat – s výslechem bývalého ministra Jaromíra Schlinga, který smlouvu podepsal, ani někdejšího premiérova poradce Miroslava Šloufa, který údajně zakázku pro H&C doporučil Miloši Zemanovi. Klidný zatím může být i sám buldozer celého obchodu Zeman. Nelze ovšem vyloučit, že dosavadní politická ustrašenost vyšetřovatelů je pouze maskou, která náhle spadne.

Někdejší místopředseda ČSSD Jaromír Kuča je zatím největší rybou, kterou policie vyslechne v souvislosti s vyšetřováním podezřelé zakázky na stavbu dálnice D47. Vláda sice nevýhodnou smlouvu s izraelskou firmou Housing & Construction minulý týden zrušila, ale vyšetřování možné korupce trvá. Kromě Kuči se výslechům nevyhnou ani majitelé H&C, úředníci ministerstva dopravy a členové řídící komise, která zakázku vypracovala. Kolem těch nejpodezřelejších hráčů však policie zatím našlapuje po špičkách. Vyšetřovatelé v tuto chvíli nepočítají – nebo to nechtějí přiznat – s výslechem bývalého ministra Jaromíra Schlinga, který smlouvu podepsal, ani někdejšího premiérova poradce Miroslava Šloufa, který údajně zakázku pro H&C doporučil Miloši Zemanovi. Klidný zatím může být i sám buldozer celého obchodu Zeman. Nelze ovšem vyloučit, že dosavadní politická ustrašenost vyšetřovatelů je pouze maskou, která náhle spadne.

Nová černá konta

Rozhodnutím vlády zmačkat smlouvu se stavba dálnice D47 vrací úplně na začátek. „Bylo v tom příliš mnoho rizik a spočítali jsme si, že dálnici dokážeme postavit mnohem levněji,“ komentuje zrušenou dohodu s firmou H&C ministr dopravy Milan Šimonovský. Tím „levněji“ myslí neuvěřitelných čtyřicet miliard korun, které, jak je kabinet přesvědčen, se podaří ušetřit oproti 125 miliardám požadovaným Izraelci. Vládní krok dává za pravdu tuzemským i zahraničním kritikům, kteří Zemanovu smlouvu s H&C…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].