Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Turky nebereme

Valéry Giscard d’Estaing ví, jak se dostat na titulní stránky západoevropského tisku. Předseda Konventu Evropské unie, sněmu, který debatuje o budoucí ústavě EU, prohlásil, že Turecko není evropská země a její vstup by znamenal konec Unie. Politiky a úředníky v Bruselu to pobouřilo, protože Turecko je oficiálně kandidátem členství tak jako například středoevropské státy, jen o něm ještě nevyjednává. Od jiných postav na evropské scéně se bývalému francouzskému prezidentovi naopak dostalo uznání, že se nebál porušit politickou korektnost a nahlas řekl, co si beztak většina Evropanů myslí. I podle těchto názorů si však Giscard vybral tu nejméně vhodnou dobu, protože s iráckou válkou na spadnutí a naléhavostí vyřešit kyperský rébus je třeba s Ankarou spolupracovat.

Objektivní podmínky

Giscard si však byl dobře vědom kontextu. Už za necelý měsíc se špička Unie sejde na summitu a Američané tlačí Evropany, aby v Kodani dali Turecku datum zahájení předvstupních rozhovorů. Šéf Konventu proto využil jednu z posledních příležitostí apelovat na evropské lídry, aby tureckou cestu do EU zastavili, dokud to ještě jde.

Co přesně bývalý francouzský prezident řekl deníku Le Monde? Prohlásil, že „Turecko je země blízká Evropě, významná, ale není to evropská země“, protože „její kapitál neleží v Evropě a 95 % jejího obyvatelstva nežije v Evropě“. Je prý „šokován tím, jak nevýrazná je debata o posunutí EU za hranice Evropy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].