Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Otevřete oči, odcházím

Je to poměrně překvapivá událost, když komunální volby vyvolají uvnitř politických stran větší otřes než ty parlamentní. Ale je tomu tak. Občanští demokraté i díky nim přišli o nejvážnějšího kandidáta na post šéfa strany Evžena Tošenovského, uvnitř KDU-ČSL zaznívají hlasy volající po rezignaci předsedy Cyrila Svobody a Unie svobody přemýšlí o opětovném sloučení s ODS. Nemusí to tak nakonec dopadnout, ale možná jsme svědky prvních signálů přeskupu na zdejší politické scéně.

obrazek_3930.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_3930.jpeg • Autor: Respekt

Je to poměrně překvapivá událost, když komunální volby vyvolají uvnitř politických stran větší otřes než ty parlamentní. Ale je tomu tak. Občanští demokraté i díky nim přišli o nejvážnějšího kandidáta na post šéfa strany Evžena Tošenovského, uvnitř KDU-ČSL zaznívají hlasy volající po rezignaci předsedy Cyrila Svobody a Unie svobody přemýšlí o opětovném sloučení s ODS. Nemusí to tak nakonec dopadnout, ale možná jsme svědky prvních signálů přeskupu na zdejší politické scéně.

Revoluční autokracie jede dál

Začněme u občanských demokratů, kteří ještě na začátku týdne oslavovali vítězství v komunálních a senátních volbách, ale na jeho konci už řešili vážnou krizi. Tak se totiž dá bezesporu nahlížet na rozhodnutí moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského stáhnout svou kandidaturu na post šéfa ODS. „Jsem přesvědčen, že ODS ještě není zralá na to, aby revoluční autokracii vystřídala soustředěná týmová práce,“ prohlásil hejtman před novináři s dodatkem, že cítí „většinově negativní postoj poslaneckého klubu“ ke své osobě. Proto prý – aby zabránil rozštěpení strany – nebude kandidovat. To je pro občanské demokraty drtivá zpráva. Jejich vedení je natolik provázanou sektářskou skupinou, že kdo není z party, nemá šanci.

Tošenovského rezignace upozornila veřejnost na vážný stav uvnitř druhé nejsilnější strany a v tomto smyslu je možné ji brát jako pozitivní věc. Pro samotného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].