Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS v sedle

Více občanští, zelení, nezávislí, než socialističtí a křesťanští. Takoví jsou lidé, kteří se účastnili voleb do Senátu a obecních zastupitelstev o minulém víkendu. Výsledek vypovídá o smýšlení pouhé třetiny zdejších občanů, ostatní neměli na cestu do volebních místností čas. Velkou změnu volby nepřinesly, rozdané karty ale veřejnou scénu jistě uklidní. Hledat správného politika dnes není snadná práce a o to více potěší, že pokus minulých dnů naznačil nové možnosti.

obrazek_3589.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_3589.jpeg • Autor: Respekt

Více občanští, zelení, nezávislí, než socialističtí a křesťanští. Takoví jsou lidé, kteří se účastnili voleb do Senátu a obecních zastupitelstev o minulém víkendu. Výsledek vypovídá o smýšlení pouhé třetiny zdejších občanů, ostatní neměli na cestu do volebních místností čas. Velkou změnu volby nepřinesly, rozdané karty ale veřejnou scénu jistě uklidní. Hledat správného politika dnes není snadná práce a o to více potěší, že pokus minulých dnů naznačil nové možnosti.

ODS – strana regionů

Z parlamentních stran se může radovat jediná ODS a překonat tak depresi z prohraných voleb do sněmovny. Klausova strana se tentokrát nestala obětí druhého kola senátních voleb a v horní komoře parlamentu získala nejvíc, devět mandátů. Občanským demokratům zřejmě pomohli pravicoví voliči, kteří přitom nejsou jejich skalními stoupenci. Takovou přízeň zřejmě ulehčila vidina odchodu Václava Klause a především nekonfrontační kampaň. ODS také využila krize Unie svobody a lidovců. Jejich kandidáti se dostali do druhého kola v tak málo případech, že už nemohli těžit z pravicových či středových hlasů těch, kdo ODS nemají rádi. Ve dvou obvodech – Praze 1 a Brně – ale zastoupily lidovce a unionisty neparlamentní strany, ve dvou – Plzeň, Uherské Hradiště – to pak zvládli sami. Kandidáti ODS uspěli ve druhém kole zpravidla proti soupeřům z levice, přesto s ČSSD prohráli vedle Pelhřimova, Strakonic a Kladna i v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].