Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Helmut Kohl se po tříleté pauze, způsobené skandálem s financováním CDU, objevil na sjezdu strany. Ačkoli Kohl musel odstoupit i z křesla čestného předsedy CDU, kterou vedl třiadvacet let, a jeho pozice je nyní ryze symbolická, v projevu na sjezdu ve Frankfurtu nad Mohanem slíbil svou pomoc před zářijovými volbami. Delegáti mu bouřlivě aplaudovali.

Úterý - Při útoku palestinského sebevražedného teroristy na autobus v Jeruzalémě zahynulo 19 lidí a na 50 jich bylo zraněno. Atentát, výbuch silné nálože s kovovými náboji, se odehrál v ranní dopravní špičce, takže autobusem jelo a mezi oběťmi se ocitlo mnoho školáků. Jde o největší masakr v Jeruzalémě od roku 1996 a přihlásila se k němu organizace Hamas. Izraelská vláda zvažovala v rámci odvetných akcí i možnost vypovězení palestinského lídra Jásira Arafáta do zahraničí. Týž den večer pak vjely desítky tanků a obrněných vozidel do palestinského města Džanín, které je považováno za baštu terorismu. Na několik hodin byla obsazena i města Nábulus a Kalkílija.

Středa - Agentury informovaly, že lesní požáry, které sužují Spojené státy (šíří se na Aljašce, v Arizoně, Kalifornii, Coloradu, Novém Mexiku, Wyomingu a Utahu), již spálily na 2000 kilometrů čtverečních lesa a zničily 60 budov. Zhruba 6000 lidí zůstává evakuováno a dalším evakuace hrozí. Nejsilnější požár zuřil v Coloradu jihozápadně od Denveru. "Oheň je tak silný, že sám ovlivňuje vítr. Nejdřív ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].