Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Úterý - Příslušník jednotky pohraničníků v jihoruském Dagestánu zastřelil ze samopalu čtyři své kolegy, než se jej podařilo odzbrojit a zadržet. Albert Sibagatov, jenž pochází z Čeljabinské oblasti na Urale, se zmocnil zbraně vojáka, který byl na stráži, a zahájil palbu, jež si vyžádala životy jednoho důstojníka, jednoho poddůstojníka a dvou vojáků. Sibagatovovi měla údajně už brzy skončit dvouletá vojenská služba.

Úterý - Nejméně 23 milionů Britů sledovalo pohřeb královny matky Alžběty. Podle odborníků se tak pohřeb stal jednou z nejvíce sledovaných událostí v historii monarchie. Na pohřeb princezny Diany před pěti lety se dívalo více než 30 milionů lidí, na její svatbu s následníkem trůnu, princem Charlesem, asi 28 milionů lidí. Každá z hlavních britských společností zapojila asi sto kamer. Nejvíce jich bylo ve Westminsterském opatství a v jeho okolí, ale pokrývaly také celou trasu převozu rakve z Londýna do Windsoru.

Středa - Nové výzkumy expertů Evropské unie ukázaly, že se takzvaná nemoc šílených krav (BSE) nemůže přenášet konzumací hovězího nebo skopového masa, jak v březnu naznačoval americký vědec Stanley Prusiner. Vědec na základě výzkumu myší tvrdil, že proteiny vyvolávající BSE se také mohou shlukovat ve svalových tkáních, tedy mase. Kdyby se podezření potvrdilo, muselo by se podle EU hovězí a skopové maso označit za rizikové, tedy nevhodné ke konzumaci. Své závěry experti opřeli nejen o výzkumy u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].