Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jediná cesta, jak zachránit tamější lidi

Rámeček

Lékař NORBERT VOLLERTSEN je ve světě znám především díky svému působení v Severní Koreji a protestům proti tamějším poměrům. V Německu ho pamatují také jako hlasitého kritika německého zdravotnictví. Narodil se v roce 1958 v Düsseldorfu. Po studiích působil jako lékař na Maledivách a pak deset let v Göttingenu, v roce 1999 začal pracovat pro německou humanitární organizaci Cap Anamur v Severní Koreji. Po roce roce a půl ho komunistický režim vyhostil. V těchto dnech se jeho jméno objevilo v souvislosti se zdařilým pokusem severokorejských uprchlíků získat azyl na španělské ambasádě v Pekingu. Norbert Vollertsen je rozvedený, má čtyři syny.

Minulý týden přinesly agentury na čelném místě zprávu o dvaceti pěti uprchlících ze Severní Koreje, kteří se dostali - přes čínskou ostrahu - na španělské velvyslanectví v Pekingu. Vy jste jim k tomu pomohl. Znamená to, že jste se vrátil ke svým „šíleným“ akcím?

Jasně.

Jak obtížné bylo přimět uprchlíky k tak riskantnímu kroku?

Potkal jsem je minulý rok na čínsko-korejské hranici. Skrývali se tam a já jsem jim pomáhal jako doktor. Nebylo těžké je přesvědčit, protože žijí v zoufalých podmínkách. Jsou ochotni riskovat život. A doufají, že se díky novinářům o jejich situaci dozví celý svět.

Proč jste se rozhodl zrovna pro obsazení ambasády?

Původně jsme se chtěli dostat na německé vyslanectví. Chtěli jsme připomenout dobu, kdy byly na velvyslanectví v Praze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].