Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Moje role je plněna úspěšně

Rámeček

MILOŠ KUŽVART se narodil roku 1960 u Praze. Po studiu geologie na UK pracoval u Ústředním geologickém ústavu a spolupracoval s nezávislými ekologickými organizacemi. V Letech 1992–94 pracoval na Ministerstvu životního prostředí (referent, šéf tiskového oddělení), kam se v roce 1998 vrátil jako ministr vlády ČSSD. Členem této strany je od r. 1995, již dříve u ní ale vedl ekologickou sekci. Celá 90. léta byl u úzkém styku s nevládními ekologickými organizacemi. M. Kužvart je rozvedeny, má syna.

Jako „zástupce zelených“ jste ve vládě schvaloval bombardování Afghánistánu a Srbska. Jak jste se při tom cítil?

Rozhodování nebylo jednoduché… Nicméně po zhodnocení všech relevantních informací jsem hlasoval tak, jak jsem hlasoval. Afghánistán a Srbsko nelze srovnávat, ta hlasování byla jiná a já jsem k nim také tak přistupoval. Nerad bych se o tom šířil, byla to jednání uzavřená a z nich se informace neposkytují.

Neovlivnil vás spor v německé straně Zelených? Je vám bližší důsledné hájení programových zásad, například pacifismu, nebo účelový pragmatismus Joschky Fischera?

Můj přístup je bližší pragmatickému postoji. Tváří v tvář terorismu a válce by měl i přesvědčený pacifista zvednout ruku k obraně obecně sdílených ideálů svobody.

Musím vás opravit

Politik a sportovec Václav Klaus kdysi říkal, že nesmíme upřednostňovat „zajíce před lyžařem“. Vy jste v případě Pradědu udělal opak: zakázal jste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].