Nazelenalá, vysokoprocentní lihovina s příchutí anýzu, fenyklu, koriandru a především pelyňku, z jehož latinského názvu je odvozeno jméno absint, byla v českých zemích donedávna známa v podstatě jen literárně. Nyní patří k nejzajímavějším exportním artiklům zdejšího potravinářského průmyslu a stává se lákadlem pro turisty. Českým výrobcům absintu se podařilo dokonale využít jeho démonické pověsti. Vyšla jim sázka na slavné jméno, které se jinde nesmí užívat.

Dlouhý příběh

Absint byl vynalezen koncem 18. století na pomezí Francie a Švýcarska. Jeho otcem byl podle legendy jakýsi doktor Ordinaire, vojenský lékař ve výslužbě, působící ve francouzském městečku Quingey. Pacienti, jimž nápoj prodával jako lék s doporučením užívat jen malé dávky, si pochvalovali zázračné účinky: medicína zbavovala bolesti a zpříjemňovala duševní rozpoložení. Po doktorově smrti zdědila recept jeho hospodyně Henriodová, Švýcarka z městečka Couvet u francouzských hranic. Ta byla praktičtější než lékař. Rozšířila výrobu a distribuci svěřila firmě Major Dubied & synové. Prvním odbytištěm absintu byl kraj Jura ve Švýcarsku. Lahve s novým nápojem šly skvěle na odbyt a major Dubied časem postavil v Couvet vlastní palírnu. Jeho zeť a společník firmy Henri Louis Pernod založil v nedalekém francouzském městě Pontarlier další palírnu, jež se později stala centrem světoznámého impéria aperitivů a likérů. Absint úspěšně pronikal na francouzský, německý, belgický a dokonce i americký…

37.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

37.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 35 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte