0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace9. 9. 20016 minut

Absint stále zelený

Nazelenalá, vysokoprocentní lihovina s příchutí anýzu, fenyklu, koriandru a především pelyňku, z jehož latinského názvu je odvozeno jméno absint, byla v českých zemích donedávna známa v podstatě jen literárně. Nyní patří k nejzajímavějším exportním artiklům zdejšího potravinářského průmyslu a stává se lákadlem pro turisty. Českým výrobcům absintu se podařilo dokonale využít jeho démonické pověsti. Vyšla jim sázka na slavné jméno, které se jinde nesmí užívat.

Dlouhý příběh

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Absint byl vynalezen koncem 18. století na pomezí Francie a Švýcarska. Jeho otcem byl podle legendy jakýsi doktor Ordinaire, vojenský lékař ve výslužbě, působící ve francouzském městečku Quingey. Pacienti, jimž nápoj prodával jako lék s doporučením užívat jen malé dávky, si pochvalovali zázračné účinky: medicína zbavovala bolesti a zpříjemňovala duševní rozpoložení. Po doktorově smrti zdědila recept jeho hospodyně Henriodová, Švýcarka z městečka Couvet u francouzských hranic. Ta byla praktičtější než lékař. Rozšířila výrobu a distribuci svěřila firmě Major Dubied & synové. Prvním odbytištěm absintu byl kraj Jura ve Švýcarsku. Lahve s novým nápojem šly skvěle na odbyt a major Dubied časem postavil v Couvet vlastní palírnu. Jeho zeť a společník firmy Henri Louis Pernod založil v nedalekém francouzském městě Pontarlier další palírnu, jež se později stala centrem světoznámého impéria aperitivů a likérů. Absint úspěšně pronikal na francouzský, německý, belgický a dokonce i americký…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc