Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Byly to svým způsobem krásné časy,

V čem spočívala funkce manažera?

Myslím, že funkce manažera rockové kapely za totáče byla trochu jiná než dnes. Ve svobodné zemi ta funkce znamená - v rámci normální dělby práce - hlavně starost o byznys a blaho kapely. Mně tehdy šlo také o blaho Národní třídy, ale žádný byznys jsme z toho nikdo neměli. Dělali jsme to pro vlastní radost a taky z potřeby něco sdělit a obveselit přátele. Je však pravda, že ta funkce obnášela i normální starosti - organizovat koncerty (v soukromí a - když to náhodou vyšlo - i na veřejnosti), nahrávání, vydávání, dopravu, reklamu, atd. Nedělal jsem to ale všechno já sám. Z kapely byl např. hodně aktivní Vojta Stádník, který měl technické nadání, řidičák, auto a další vymoženosti. Pomáhali nám i další přátelé.

Měl manažer slovo v utváření ideové a umělecké koncepce souboru? Podílel se na budování image a na promotion kapely, jako to dělají manažeři dnes?

Nechci svůj význam přeceňovat. Manažerem jsem byl možná proto, že jsem ani neměl hudební nadání jako Václav Stádník, ani jsem jako Jáchym Topol nepsal poezii, a tak na mě nic jiného nezbylo. Je ale fakt, že jsem s kapelou trávil hodně času, byli to (a nadále jsou) mí přátelé a mnoho nápadů vznikalo při interaktivní komunikaci - v hospodách, na výletech i ve zkušebně. O image a promotion jsem se samozřejmě vydatně staral. Chodil jsem například po hospodách a všem jsem říkal, že Národní třída je nejlepší kapela na světě.

Jaký má dnes vztah k působení v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].