Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Revitalizace u nás trvá příliš dlouho

Rámeček

JAN ŠVEJNAR (48) patří k nejuznávanějším ekonomům českého původu. Československo opustil v roce 1970, doktorát z ekonomie získal na univerzitě v Princetonu. V letech 1987–96 přednášel ekonomii na univerzitě v Pittsburghu, dnes pracuje jako profesor a výkonný ředitel William Davidson Institutu na univerzitě v Michiganu. Působil jako externí poradce Světové banky i Klausovy vlády, na počátku 90. let založil spolu s Josefem Zieleniecem při Karlově univerzitě Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální studia (CERGE), z něhož se postupně stala elitní a velmi renomovaná škola pro ekonomy zejména z východní Evropy. V letech 1992–1999 byl rovněž ředitelem Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Z jeho prací vyšly česky Strategie ekonomické transformace Československa (1990) a Česká republika a ekonomická transformace ve střední a východní Evropě (1997). Do Prahy přijel na zasedání MMF a Světové banky jako účastník a moderátor několika seminářů. Je ženatý, má dvě děti.

Letos v dubnu vyvolala rozruch kritika Mezinárodního měnového fondu, kterou pro The New Republic napsal uznávaný stanfordský profesor Joseph Stiglitz, donedávna šéfekonom Světové banky. MMF označil za neprůhlednou instituci s třetiřadými ekonomy. Vy znáte jak fond, tak Stiglitze - souhlasíte s takovým hodnocením?

Když jsem pracoval jako externí poradce pro Světovou banku, tak jsme často vyjížděli na společné mise s lidmi z MMF. Rozdíl byl v tom, že banka si dělala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].