Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ty věci mám pod kontrolou

Rámeček

OTAKAR MOTEJL se narodil v roce 1932 v Praze. Po absolutoriu Právnické fakulty Univerzity Karlovy pracoval v Právnickém ústavu ministerstva spravedlnosti, v letech 1968–70 byl soudcem Nejvyššího soudu. Dalších dvacet let pracoval jako advokát; obhajoval řadu disidentů, mj. skupinu Plastic People, členy Hnutí revoluční mládeže, překladatele J. Kořána, V. Škutinu, H. Marvanovou. V roce 1990 byl jmenován předsedou Nejvyššího soudu ČR, loni v létě se jako nestraník stal ministrem spravedlnosti v Zemanově vládě. Je vdovec, má jednu dceru.

Byl jste předsedou Nejvyššího soudu ČR, teď jste ministrem. Co je lepší?

Teď mám velkou kancelář s vysokými stropy, takže se tak rychle nezakouří… Ale vážně: funkce ministra je mnohem těžší, složitější. Ve vládě musíte překonat úzkou orientaci na svůj obor - v mém případě na justici - a hlasovat třeba i o ekonomických problémech. Snad nejtěžší rozhodování bylo o zásahu proti Srbsku a o vysílání do Iráku a Íránu. Citově jsem měl v těch věcech jasno, byl jsem pro, ale ležela na mně spoluodpovědnost za celou Českou republiku.

Stává se vám, že hlasujete v menšině, nebo dokonce sám proti ostatním?

Dost často. Ale o tom bych asi neměl mluvit. Často se také zdržím hlasování. Nechci lehkomyslně přidávat hlas na tu či onu stranu, zejména když věci dobře nerozumím.

Neměl jste - vzhledem k předvolebnímu populismu Miloše Zemana - strach, že vás účast ve vládě zdiskredituje?

Já…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].