Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pomůže snad jen katastrofa

KEVIN WARVICK (* 1954 v Coventry) absolvoval univerzitu v Astonu a od svých dvaatřiceti let působí jako profesor robotiky a kybernetiky na univerzitě v Readingu (Anglie). Je doktorem věd londýnské Imperial College, publikoval přes tři sta odborných prací, v nichž se zabývá výzkumem umělé inteligence, řízení a robotiky. Své poznatky a úvahy o schopnostech robotů a o výhledech jejich soužití s lidmi shrnul nejnověji v knize The March of the Machines, která vyšla nedávno také česky pod názvem Úsvit robotů - Soumrak lidstva.

Autoři science fiction píšou často o robotech, kteří vypadají jako lidé a myslí stejně, jen trochu jednodušeji. Je to i vaše představa?

Nevidím pro ni žádný důvod. Většina strojů, které máme, vypadá jako auta, letadla, budovy, ne jako lidé. Jsem si téměř jistý, že budoucí roboti budou fyzicky i mentálně fungovat jinak než lidé. Lidský mozek je uhlík, biologická forma, mozek stroje je typický křemík, forma na bázi počítače. Jsou tedy fyzicky velmi rozdílné, a já si nemyslím, že by mozek robotů měl kopírovat lidský.Díky své inteligenci má člověk na zemi velmi důležitou a mocnou pozici. Fyzicky nejsme nijak výjimeční, ale v charakteristických rysech inteligence, jakými je schopnost abstraktního myšlení, komunikace i vědomí, se zdáme nejsilnější. Budeme mít velké problémy, jestliže vytvoříme roboty, kteří budou mnohem chytřejší než my. Pak budou oni rozhodovat o tom, jak se jim vejdeme do jejich schématu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].