Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Levný zdroj, nebo ďáblův vynález

Hned od svého nástupu předkládá nová vláda sociální demokracie nejrůznější návrhy, jak vylepšit státní rozpočet - od zvýšení spotřebních daní po prodej akcií velkých podniků. Nyní se však objevilo ještě jedno řešení. „Uvažujeme o zřízení speciálních mimorozpočtových fondů,“ oznamuje místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. Kvůli jejich naplnění by vláda vydala dluhopisy v zahraničí. Něco podobného bylo pro české vládní úředníky dosud naprosté tabu.

MMF: držet nízký dluh

Tyto fondy by měly být podle vicepremiérových představ v podstatě samostatnými organizacemi, jež by částečně nebo úplně vlastnil stát a které by vydané dluhopisy spravovaly. Ministr dopravy Antonín Peltrám už podle Mertlíka pracuje na projektu s prozatímním názvem Fond rozvoje dopravy. O obdobném fondu už se veřejně zmínil i nový ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Vicepremiér k tomu dodává, že vše by se samozřejmě muselo dít se souhlasem Mezinárodního měnového fondu. Zástupci této organizace ale z celého plánu vůbec nadšeni nejsou. „Ať už se tomu bude říkat jakkoli, podle mne je to pouze jiná forma zadlužení státu,“ míní Jiří Jonáš, český zástupce u MMF. Zahraniční dluh České republiky je sice ještě nízký, ale roste: ke konci loňského roku dosáhla naše hrubá zadluženost výše 45 procent hrubého domácího produktu (Polsko uvádí 30 procent, Maďarsko 53 procent). Proti dalšímu zadlužování by se proto nepochybně bránila jak Česká národní banka, tak Mezinárodní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].