Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Smích otce Bulányiho

Jen zřídka Svatý stolec oficiálně zruší rozhodnutí, které odsuzuje něčí působení. Ještě vzácněji bývá obviněný rehabilitován za svého života. V Maďarsku se takový případ udál před měsícem: piarista György Bulányi získal po patnácti letech zpět právo vykonávat kněžskou činnost. Proč ale tento příběh přitáhl pozornost médií?

Bokor čili keř

Kdo je otec Bulányi? Stručně řečeno jeden z těch duchovních, kteří se koncem čtyřicátých let začali obávat, že pronásledování katolické církve může v zemích ovládnutých komunisty vést k jejímu úplnému zániku. A Bulányi se nejenom obával, ale také se aktivně snažil tomuto scénáři zabránit. Zakládal „malé církve“, skupiny 8–12 katolíků, které se tajně scházely v soukromých bytech na bohoslužby, ke společné modlitbě a ke studiu Bible. Po čase se rozcházely a každý z členů zkoušel založit novou podobnou skupinu.

Pro způsob svého rozšiřování se celé hnutí jmenovalo Bokor (keř). Jeho řadami prošlo kolem 5 tisíc maďarských katolíků. Není to málo, vezmeme-li v úvahu, že členové Bokoru museli počítat s nejrůznějším šikanováním ze strany komunistické moci včetně trestu vězení. Přinejmenším do poloviny sedmdesátých let, kdy pod vlivem helsinského procesu začala maďarská státní bezpečnost aktivitu hnutí otce Bulányiho zčásti tolerovat.

Před Bokorem se však neotevřelo žádné idylické období. Jeho zakladatel se totiž mezitím dostal do ostrého sporu s církevní hierarchií. Důvodem byla řada jeho výroků negativně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].