Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak se změní daně

Minulý týden Poslanecká sněmovna konečně schválila novely zákonů o DPH, rezervách a o daních z příjmů, které po schválení Senátem začnou platit od nového roku. V médiích se zatím v této souvislosti nejvíce psalo o odmítnutí novely spotřebních daní (kvůli návrhu KDU-ČSL na příznivější zdanění tzv. zelené nafty pro zemědělce, což odmítly ODS i ODA), méně se už mluví o dopadech schválených změn na daňové poplatníky.

DPH a zákon o rezervách

Pozitivní změnou je vyloučení ceny převáděných (prodávaných) cenných papírů z koeficientu, kterým se krátí nárok na odpočet daně na vstupu. Systémovým a správným, leč pro mnoho občanů bolestivým krokem je i přeřazení paliv a energií (kromě tepelné) do sazby 22 %. Nově se zavádí i právo zahraničních právnických osob nárokovat odpočet DPH z nákupu vybraného zboží a služeb v ČR (při zaručené reciprocitě).

Novela zákona o rezervách snižuje možnost tvorby opravných položek u bank ze tří na dvě procenta ze všech nepromlčených pohledávek z úvěrů, tedy o jednu třetinu. Tímto opatřením sleduje zákonodárce zamezení daňové ztrátovosti bank z tohoto titulu. Zároveň se zpřísňují a zpřesňují mantinely pro tvorbu zákonných rezerv na opravy hmotného majetku - ty, u nichž byla tvorba zahájena před rokem 1998, doběhnou ovšem dle stávající právní úpravy. Zpřísňují se podmínky pro tvorbu opravných položek k pohledávkám splatným po 31. 12. 1994 - nově nepostačí formální návrh na zahájení řízení vůči dlužníkovi, ale věřitel musí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].