Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Důležitá trafika Auggieho Wrena

Majitel brooklynské trafiky Auggie Wren vypráví zákazníkům o muži, kterého zajímalo, kolik váží kouř: zvážil tedy doutník, vykouřil ho a zvážil popel. Váhový rozdíl mezi oběma byla hmotnost dýmu. Podobné teorie se většinou nerodí v hlavách úspěšných kariéristů.

Majitel brooklynské trafiky Auggie Wren vypráví zákazníkům o muži, kterého zajímalo, kolik váží kouř: zvážil tedy doutník, vykouřil ho a zvážil popel. Váhový rozdíl mezi oběma byla hmotnost dýmu. Podobné teorie se většinou nerodí v hlavách úspěšných kariéristů. Vznikají při dlouhých a příjemných rozhovorech na místech, jako je Auggieho trafika na rohu. Denně sem chodí lidé všech možných etnik a osudů, kouří, posedávají a komentují vzhled a skutky kolemjdoucích. Na první pohled na nich není nic zvláštního - jsou to typy zalidňující ulice všech velkoměst. Auggie si to nemyslí. Každé ráno vezme fotoaparát a přesně v sedm svou trafiku z protějšího chodníku vyfotografuje. Má doma stohy alb a v nich dvacet tisíc obrázků. Říká, že je to jeho celoživotní projekt. „Vždyť jsou všechny stejné,“ namítá jeho kamarád. Auggie odporuje: „Na každé je jiné počasí, jiní lidé a jiné světlo.“ Za chvíli přítel objeví na jedné z fotografií ženu, se kterou před mnoha lety v Brooklynu žil.

Filmy - dvojčata

Auggieho trafika je pojítkem série povídek a skečů dvou filmových hitů letošního festivalu v Berlíně: Kouř (Smoke) a Řeči na padnutí (Blue in the face). První z nich získal Stříbrného medvěda. Kvalitou jsou si rovnocenné a jejich návaznost je volná. Natočil je hongkongský Číňan Wayne Wang jako svůj sedmý a osmý film. Když připravoval se spisovatelem Paulem Austerem film Kouř podle Austerovy povídky Vánoční příběh Auggieho Wrena, zdálo se jim, že smyšlené postavy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].