Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pravice versus pravice

V druhé polovině ledna se francouzská i světová veřejnost oficiálně dozvěděla o nálezu unikátních jeskynních maleb z období paleolitu v průsmyku Ardéche, nedaleko městečka Vallon-Pont-d'Arc.

V druhé polovině ledna se francouzská i světová veřejnost oficiálně dozvěděla o nálezu unikátních jeskynních maleb z období paleolitu v průsmyku Ardéche, nedaleko městečka Vallon-Pont-d'Arc. Co do počtu, zachovalosti a provedení, převyšuje tento nečekaný objev, jehož stáří se odhaduje na 18 - 20 000 let, i legendární španělskou Altamiru. Téhož dne oznámil ve slavnostním televizním projevu předseda vlády Edouard Balladur, že se rozhodl kandidovat na úřad prezidenta Francie. Zpráva, která se předpokládala celý loňský rok, tak definitivně odsunula všechny předešlé hypotézy okolo Balladurovy osoby a připomněla Francouzům, že prezidentské volby již klepou na dveře.

Socialisté bez šance

Mandát Francoise Mitterranda vyprší 10. května. Jméno nového prezidenta bude proto známo již koncem dubna, kdy se završí dvoutýdenní volební klání. Podle ústavy se ve Francii volí hlava státu dvoukolově a za účasti veškerého, k tomuto aktu oprávněného obyvatelstva. První kolo jen určí dva nejsilnější kandidáty, kteří se pak ve druhém kole střetnou znovu. Vítěz se automaticky stane sedmiletým nájemníkem Elysejského paláce, tradičního sídla francouzských prezidentů, jejichž pravomoci jsou v současném období páté republiky nebývale silné a v mnoha ohledech zákonodárné i výkonné moci daleko větší, než je tomu například ve Spojených státech.Prezidentská volební kampaň odstartovala koncem loňského roku a od samého počátku ji poznamenal jeden důležitý faktor, který ji zásadně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].