Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Válka v zapomenuté džungli

Když španělští královští kartografové vytyčovali v sedmnáctém a osmnáctém století hranice mezi místokrálovstvími Peru a Nová Granada, netušili, že území pokryté džunglí na svazích Kordiller klesajících k Amazonce se stane předmětem několika pohraničních válek.

Když španělští královští kartografové vytyčovali v sedmnáctém a osmnáctém století hranice mezi místokrálovstvími Peru a Nová Granada, netušili, že území pokryté džunglí na svazích Kordiller klesajících k Amazonce se stane předmětem několika pohraničních válek. V osmnáctém století se jen těžko mohli dohadovat, k čemu by mohl tento odlehlý kout sloužit. Dnes je to již jasné: těch 80 kilometrů sporné hranice mezi Peru a Ekvádorem vede územím bohatým na ropu, zlato a snad i uran. Není divu, že Ekvádor i Peru se snaží ono území získat.

Už v dobách Inků

Konflikt o kus amazonské džungle má hluboké kořeny. Ve dvacátých letech minulého století dovršil Simon Bolívar osvobozování španělských kolonií. Jeho vizí byla federace jihoamerických států po vzoru USA. V Jižní Americe se však vytvářely státy spíše na síle a drzosti místních statkářů a obchodníků, nikoli na občanském principu, jak tomu bylo v Severní Americe. Podstatnou roli přitom hrála celková zaostalost regionu zděděná z dob koloniálních. Za takových poměrů se jednotlivé státy utvářely pomocí armád místních latifundistů a Bolívarova vize vzala celkem brzy za své. O federaci se pokusily i středoamerické státy, ale ztroskotaly na tom samém, co Jižní Amerika - na touze jednotlivých statkářů po moci.Ekvádor i Peru se rozkládají na území, jež pokrývala do příchodu Španělů říše Inků. Už v inckých dobách se říše rozdělila: proti sobě bojovali vládci z Quita (nyní hlavní město Ekvádoru) a z Cuzka (centrum…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].