Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hra na třetího

Společnost s názvem RTP před nedávnem oznámila svůj úmysl zřídit další organizovaný trh s cennými papíry. Ministerstvo financí, jehož povolení je ke zřízení takovéhoto trhu třeba, nejprve žádost zamítlo, nyní však o ní rozhoduje podruhé a mnohé nasvědčuje tomu, že tentokrát bude verdikt Kočárníkova úřadu kladný.

Společnost s názvem RTP před nedávnem oznámila svůj úmysl zřídit další organizovaný trh s cennými papíry. Ministerstvo financí, jehož povolení je ke zřízení takovéhoto trhu třeba, nejprve žádost zamítlo, nyní však o ní rozhoduje podruhé a mnohé nasvědčuje tomu, že tentokrát bude verdikt Kočárníkova úřadu kladný. Na pořad dne se tak dostává otázka: co bude existence třetího trhu s cennými papíry znamenat pro celý český kapitálový trh.

Kuponové dědictví

Český kapitálový trh je - jak známo - poněkud nestandardní. Vznikl jako vedlejší produkt kuponové privatizace, máme příliš velké množství akcionářů na počet obyvatel a příliš velký počet akcií, se kterými se obchoduje. Produktem kuponové privatizace je i skutečnost, že již nyní fungují vedle sebe dva organizované trhy: burza a RM-Systém. Na obou se přitom obchoduje v zásadě stejné cenné papíry. Další převody s týmiž papíry probíhají přes přepážky SCP, které jsou zatím nejrychlejší, nejpohodlnější a z hlediska poplatků, které je nutné za převod (nákup a prodej) zaplatit, často i nejlevnější. Důsledkem je, že se na žádném z organizovaných trhů neobchoduje s dostatečně velkým množstvím cenných papírů, abychom mohli říci, že právě tyto kurzy jsou vskutku reprezentativní. A tento stav zase brání procesu koncentrace vlastnictví.

Třetí trh, šest kurzů

Existence třetího organizovaného trhu bude znamenat především vznik dalšího kurzu, za který bude možno cenné papíry nakoupit či prodat.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].